Suunnittelun tavoitteet
Oikein suunniteltu uutispäivä muodostaa monipuolisen kokonaisuuden, jossa pääaiheet on selvästi eroteltu vähemmän merkittävistä ja uutisointi ja kuvitus on sekä muodoltaan että ajoitukseltaan valmiiksi sovitettu eri medioiden tarpeisiin. Hyvää suunnitelmaa on helppo päivittää ja muuttaa.
PEREHDY AIHEESEEN ETUKÄTEEN SIINÄ MÄÄRIN KUIN MAHDOLLISTA, JOTTA ET JÄISI YHDEN LÄHTEEN ARMOILLE.
MIETI, MIKSI AIHEESTA YLIPÄÄTÄÄN TEHDÄÄN JUTTU JA KETÄ SE ENITEN KOSKETTAA.
OTA HUOMIOON ERI MEDIOIDEN TARPEET JA TYÖRYTMI. LAADI AAMUKSI PIKAVERSIOT JA HAE VALMIIKSI UUTISTEN TAUSTAT, JOTTA UUTISOINTI SUJUISI NOPEASTI.
SUUNNITTELE JUTTUTYYPIT LUVUN 3.1. OHJEIDEN MUKAAN. RAKENNA PÄÄAIHEISTA AINA PAKETTI KUVITUKSINEEN.
Uutistarjonnan pitää olla myös riittävän vaihtelevaa. Kaikilla osastoilla tarvitaan samana päivänä sekä kovia uutisia että ihmisläheisempiä lukujuttuja, vaihtelevasti eri juttutyypeillä toteutettuina. Myös eri aihepiirejä on oltava tarjolla monipuolisesti erilaisia lukijoita ja kuulijoita varten.
ÄLÄ SIJOITA SAMANTYYPPISIÄ JUTTUJA SAMALLE PÄIVÄLLÄ TAI VIIKONLOPULLE EDES ERI OSASTOILLE (ESIMERKIKSI LÄÄKETIETEELLISET, HISTORIALLISET, TEKNISET TAI USKONNOLLISET AIHEET, LUONTO- JA ELÄINJUTUT).
VARAA AIKAA NOUSEVIA KESKUSTELUNAIHEITA TAI TULEVIA UUTISAIHEITA POHJUSTAVILLE JUTUILLE SEKÄ JOURNALISTISESTI TÄRKEILLE AIHEILLE, JOTKA UHKAAVAT MUUTEN UNOHTUA. JOLLEI AIKAA RIITÄ, KARSI RUTIINIUUTISIA.
Hyvällä suunnittelulla voit vaikuttaa siihen, että myös valtajulkisuudesta sivuun jäävät aiheet ja näkökulmat saavat joskus huomiota ja jutuissa pääsevät ääneen nekin, joita ehkä kuullaan liian vähän: aiheesta riippuen naiset tai miehet, maahanmuuttajat ja muut vähemmistöt sekä yhteiskunnan vähäosaiset.
SOVI SELVÄSTI TYÖNJAOSTA JA MERKITSE SE TIEDOKSI KAIKILLE TYÖNSUUNNITTELUOHJELMAAN.
ÄLÄ KOSKAAN SUUNNITTELE KOKO RYHMÄN TAI OSASTON TYÖAIKAA TÄYTEEN. JÄTÄ PELIVARAA.