Avatar photo

7. syyskuuta 2016

Radiouutisia eetteriin 90 vuoden verran

Kun STT:n uutiset kuuluivat ensi kertaa radiosta 9.9.1926, lähetyksessä kerrottiin ilmeisesti Arkadianmäen kallioiden louhimisen aloittamisesta uuden eduskuntatalon rakennustöiden tieltä.

Alkuvuosina uutiset luki kahdesti päivässä Ylen vuorossa oleva kuuluttaja, mutta vuonna 1937 STT:n omat toimittajat alkoivat lukea radiouutisia. Ensimmäinen heistä oli Roland af Hällström, joka myöhemmin niitti mainetta elokuvaohjaajana.

Nainen kuuntelee radiota 60-luvulla. Lehtikuva / Ensio Ilmonen

Nainen kuuntelee radiota 60-luvulla. Lehtikuva / Ensio Ilmonen

– Vaikka Yle halusi alusta alkaen tehdä omat uutiset, lehdistön omistama STT onnistui lobbaamaan monopolin radiouutisiin, sanoo mediahistorioitsija, Helsingin yliopiston dosentti Jukka Kortti.

Ensimmäisinä vuosikymmeninään radiouutisilla oli todella suuri rooli tavallisissa kodeissa, arvioi STT:n historiaa tutkinut valtiotieteiden tohtori Risto Jussila.

– Iltaseitsemältä kokoonnuttiin kuuntelemaan STT:n uutisia, koska uutisia ei tullut mistään muualta. Tunnelma oli aika harraskin, kun uutislähetystä kuunneltiin, Jussila kertoo.

Uutisherruus

Moni kuuli talvisodan syttymisestä radiouutisista. Sotavuosina radiouutiset olivat Jussilasta poliittisen johdon tärkeä väylä esittää asioita julkisuuteen.

perjantai

– Toisaalta STT ei ole ollut koskaan mikään valtiovallan väline, vaan aina yksityinen yritys. Ulkopuoliset eivät ole voineet tehdä mitään päätöksiä, koska omistajat eli yksityiset lehtitalot ovat ne tehneet, Jussila sanoo.

Yleislakon aikana radio oli ainoa väline, josta uutisia saattoi kuulla, koska lehtien kirjapainot olivat lakossa. Kortin mukaan työväki osoitti mieltään STT:tä vastaan, koska sitä pidettiin porvariston äänenä. Myös Jussilan mielestä uutistoimisto oli tuolloin selvästi kallellaan työnantajapuoleen, mutta ”huono” maine unohtui kuitenkin pian.

STT oli Yleisradion ainoa uutislähde 1960-luvulle asti. STT:n uutisten päivittäinen lähetysmäärä väheni neljään, kun Yleisradio aloitti omat radiouutisensa vuonna 1965.

Paperin makua

Tunnetuimpia STT:n radiotoimittajia ovat olleet Hugo Ahlberg, Kaj Lindén, sekä veljekset Kaj ja Hans Wessman. He lukivat uutiset sekä suomeksi että ruotsiksi. Vuonna 1968 suomen- ja ruotsinkieliset uutiset alettiin lähettää rinnakkain, jonka vuoksi eri henkilöt lukivat uutiset suomeksi ja ruotsiksi.

STT:n uutistenlukijat Hugo Ahlberg, Kaj Linden ja Kaj Wessman lokakuussa 1962. Lehtikuva / Erkki Laitila

STT:n uutistenlukijat Hugo Ahlberg, Kaj Linden ja Kaj Wessman lokakuussa 1962. Lehtikuva / Erkki Laitila

– STT:n uutisia leimasi pitkään virallisuus ja jäykkyys, sanoo Kortti.

Hänen mukaansa radiouutisia moitittiin usein paperinmakuisiksi, mikä johtui pitkälti siitä, ettei lehtiin tarkoitettua tekstiä takavuosina erityisemmin muotoiltu radioon sopivaksi, vaan prosenttiluvut ja lakipykälät luettiin sellaisinaan.

STT:n uutiset lähetettiin Yleisradion kanavalla viimeistä kertaa vuoden 2003 lopussa. Sen jälkeen STT:n uutisia on voinut kuulla kaupallisilla radiokanavilla, tänä päivänä yhdeksällä eri taajuudella.

Tasja Salin / STT
Juttu on julkaistu alun perin STT:n uutispalvelussa maanantaina 5.9.

Lue, millaisia muistoja STT:läisillä on radiouutisista ja niiden tekemisestä.
Kuuntele, miten STT:n radiouutisissa on kerrottu merkittävistä uutistapahtumista.
Tutustu myös radiouutisten tekemistä ohjaaviin linjauksiin Tyylikirjassamme.