Avatar photo

18. toukokuuta 2016

STT tuorein silmin – ensihavaintoja uutistoimistotyöstä

”Mikä on STT?” kysyy haastateltava puhelimessa ensimmäisenä työpäivänäni. Olen juuri tiedustellut, mikä mahtaa olla äitienpäivän suosituin kukka.

Vastaan, että STT on Suomen tietotoimisto, jossa tehdään juttuja eri medioille ympäri Suomen. Unohdinkohan jotain?

Nyt ensimmäisinä viikkoina olen huomannut, kuinka monipuolista työ STT:llä oikeasti on. Löytyy eri aihepiirien pikadeskejä ja erikoistoimittajia sekä suunnittelijoita ja jopa kenguruja. Lisäksi kuva- ja viestintäpalvelut ovat suuressa roolissa. Harjoittelijan silmin monipuolisella kentällä nousee esiin kolme vallitsevaa piirrettä: kiire, vastuullisuus ja hyvä työilmapiiri.

STT:n 24h-toimituksen harjoittelija Mimmi Pitkänen

STT:n 24h-toimituksen harjoittelija Mimmi Pitkänen

Kiire on asia, josta on peloteltu yliopistolla ensimmäisestä päivästä saakka. Media on murroksessa, ja uutisia tehdään jatkuvalla syötöllä eri välineisiin. Tämä näkyy myös STT:llä, sillä jutut tehdään mahdollisimman nopeasti niin radioon, verkkoon kuin printtiin sopiviksi. Näppäimistön paukkeen ja puhelinten hälytysten keskellä on kiinnostavaa oppia, millä kriteereillä uutisaiheet valikoituvat.

Kiireen keskellä korostuu juuri vastuu uutisoida tärkeistä aiheista. Toimittajan on osattava tunnistaa uutiset ja kertoa ne eteenpäin luotettavasti. STT uutisoi asioista yleensä ensimmäisenä, mikä jännittikin ennen tänne tuloani. Mitä jos kirjoitankin jotain väärin, ja virheellinen tieto leviää kaikkialle?

On kuitenkin helpottavaa huomata, kuinka tarkasti jutut käydään läpi. Toimitussihteerit antavat parannusehdotuksia, ja jopa uutispäällikkö tarkistaa, miten tietty sana taivutetaan.

En usko, että vastuullisuus onnistuisi ilman hyvää ilmapiiriä. Hyvä ilmapiiri koostuu ihmisistä, joilta voi kysyä apua. Hyvässä ilmapiirissä on myös kyse ihmisistä, jotka ovat halukkaita kehittämään itseään. Esimerkiksi 24h-toimituksen viikkokokouksessa pohdittiin, miten otsikoista voidaan tehdä yhä parempia. Kiireenkin keskellä löytyy aikaa rakentavaan palautteeseen.

Samalla kuitenkin media-alan epävarmuus nostaa varovasti päätään. Taukohuoneessa minulle esitettiin puolestaan vaikea kysymys: Uskotko, että saat valmistumisen jälkeen töitä?

Ehkä saan, ehkä en. Ainakin toivon saavani STT:ltä taitoja tulevaisuutta varten. Täällähän tehdään uutisia, joita kaikki lukevat, kuulevat tai näkevät päivittäin.

Mimmi Pitkänen
Kirjoittaja on harjoittelija STT:n 24h-toimituksessa. Hän opiskelee journalistiikkaa Tampereen yliopistossa.

Lue täältä, minkälainen kesä Mimmillä oli STT:ssä.