Avatar photo

6. heinäkuuta 2017

STT automatisoi uutisseurantaa Googlen innovaatiotuen avulla

Hälytä, kun varoitukset näillä nettisivuilla päivittyvät.

Lähetä minulle tekstiviesti, kun käräjäoikeuden listalle
kolahtaa tunnettu nimi tai erikoinen rikos.

Ilmoita, jos öljyn hinta ylittää aiemman ennätyksen.

Lähetä minulle sähköpostia, kun
urheilulajissa X tulos ylittää rajan Y.

Internetissä pystyy seuraamaan reaaliaikaisesti aina vain useampia lähteitä, joista uutiset selviävät reaaliajassa. Missään ei ole tarpeeksi toimittajia seuraamaan niitä, eikä kukaan yksin tunnista uutisarvoisia muutoksia kaikkien eri alojen datassa. Työhön tarvitaan tietokoneohjelma, jolta seurantaa voidaan tilata: pidä silmällä päivityksiä, reagoi tällaisiin muutoksiin, vertaa näitä tietoja toisiinsa.

STT alkaa syksyllä kehittää uutisseurantaa automatisoivaa työkalua Googlen innovaatiorahoituksen tukemana.

Toimittajia työssä tietokoneiden ääressä STT:n toimituksessa.

Google julkisti tuoreimmat DNI-innovatiorahoitusta saavat hankkeet 6. heinäkuuta Amsterdamissa. STT on aiemmin saanut kyseistä rahoitusta urheilutulosten käsittelyyn tarkoitetun SportEdit-järjestelmän rakentamiseen. SportEdit toteutetaan yhteistyössä neljän muun uutistoimiston kanssa.

Uutisrobotiikka muuttaa toimitustyötä

STT:n pitkän ajan tavoitteena on automatisoida toimituksen prosesseja kaikissa niissä kohdissa, joissa se nopeuttaa työtä, vähentää virheitä ja antaa toimittajille aikaa keskittyä ajattelua ja analysointia vaativiin työvaiheisiin.

– Uutisrobotiikka muuttaa toimitusten työtä perustavanlaatuisesti. Se on journalismille vähintään yhtä hyödyksi kuin kirjoituskoneen tai tekstinkäsittelyn keksiminen, sanoo STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen.

Mies kävelee STT:n toimituksessa, kuvan oikeassa laidassa seinään maalattu STT:n logo.

Uutisseurannan automatisointiprojektin keskiössä ovat hälytykset. Tekstiviestien ja sähköpostien lisäksi hälytyksiä voidaan näyttää verkkoselaimessa tai lähettää myös suoraan STT:n toimitusjärjestelmään. Osa toimitusjärjestelmään saapuneista viesteistä on julkaistavissa ensiuutisina tai osina ensiuutisia, vaikka hankkeessa ei vielä tässä vaiheessa pyritä automaattiseen tekstin tuottamiseen eli ”robottiuutisiin”.

STT:n teknisenä kumppanina projektissa on digitoimisto Namia, joka on toteuttanut muun muassa STT:n oikeusprosessien seurantaan tarkoitetun Vainu-palvelun.

Ajatuksia uutisrobotiikasta ja STT:n aiemmasta automatisointikokeilusta voit lukea blogitekstistä Uutisrobotiikka tulee – miten käy toimittajan?

Lisätietoa projektista uutiskehittäjä Maija Paikkalalta, maija.paikkala(at)stt.fi