Avatar photo

3. kesäkuuta 2019

Kengurukuulumisia: Toimittaja löysi Australiasta lapsuutensa Eedenin

Muutettuaan työkiertoon STT:n Sydneyn-toimitukseen toimittaja Annukka Koskela etsi uuden kotikaupunkinsa katukuvasta tiettyjä yksityiskohtia. Kun hän uskoi äkänneensä juuri oikean pilvenpiirtäjän tai hotellijulkisivun, hän otti näkemästään kuvan ja välitti sen vertaisarvioitavaksi.

– Lähetin kuvia WhatsAppissa siskoilleni Suomeen. Sitten arvailimme, oliko kyseessä jokin tuntemamme tapahtumapaikka, Koskela sanoo.

Koskela etsi merkkejä australialaisesta tv-sarjasta Paluu Eedeniin (Return to Eden). 1980-luvulla ensin kolmen jakson minisarjana ja myöhemmin 22 jakson täyspitkänä sarjana kuvattu australialaisdraama esitettiin Suomen televisiossa ensimmäistä kertaa Koskelan ollessa kymmenen.

Saippuaooppera seuraa rikasta peräjätärtä Stephanie Harperia läpi juonittelua, krokotiileja ja australialaismaisemia vilisevän juonikuvion.

Päähenkilön aviomies ja paras ystävä yrittävät murhata Stephanien pudottamalla tämän krokotiileja kuhisevaan jokeen, mutta sankaritar selviää, käy läpi täydellisen plastiikkakirurgisen muodonmuutoksen ja palaa valeidentiteetin turvin kostamaan pahantekijöille.

Saippuasarjasta tuli koko Koskelan perheen sisäpiirijuttu

Perheensä kanssa sarjaa seuranneeseen kymmenvuotiaaseen tarina teki lähtemättömän vaikutuksen.
– Epäuskottavista juonenkäänteistä huolimatta – tai niiden takia –seurasin sarjaa lapsena vähän kuin satua. Viehätystä lisäsi, että tapahtumapaikka oli kaukainen maa, josta en tiennyt paljoa, Koskela muistelee.

Sarjasta muotoutui Koskelan perheelle yhteinen sisäpiirijuttu. Kokoontuessaan yhteen he ovat palanneet Eedeniin uudestaan ja uudestaan katsomalla sarjaa ensin vanhoilta VHS-nauhoitteilta ja myöhemmin dvd:ltä.

– Se on ollut tapa palata mukaviin lapsuusmuistoihin.

Kun Koskelan isosisko Aija Koskela matkusti huhtikuussa Australiaan vierailulle, matkan päänähtävyys oli selvä. Kaksikko suuntasi sarjan pääkuvauspaikalle Queenslandin osavaltioon. Lisäksi he bongasivat tv:stä tuttuja maisemia Sydneyssä.

Jimbor House toimi Paluu Eedeniin -tv-sarjan pääkuvauspaikkana.
Siskokset Annukka ja Aija Koskela lapsuutensa lempisarjan pääkuvauspaikalla Jimbor Housen tiluksilla. Kuva: Annukka Koskela

Suomalaisten erikoiset lomasuunnitelmat kiinnittivät australialaisen tv-kanava Channel 7:n huomion, ja kanava julkaisi verkkosivuillaan uutisen Koskeloiden kierroksesta sarjan kulisseissa: englanninkielisen jutun voi lukea täältä.

– Yllätyksekseni aika harva australialainen vaikutti tuntevan sarjan, varsinkin itseni ikäisistä tai nuoremmista katsojista. Australialaisille Paluu Eedeniin on ilmeisesti ollut yksi sarja muiden joukossa. Kun kirjoitin matkastamme Facebookissa, moni suomalainen kaveri taas totesi yllättyneenä, että ”ei ole totta Annukka, sinäkin olet fani”, Koskela vertailee suomalaisten ja australialaisten kanssa käymiään keskusteluja.

Sydneyn-kävijän kannattaa reissata lautoilla ympäri kaupunkia

Entä mitä vinkkejä Koskela antaisi Australiaan suuntaaville matkailijoille, joilla ei (vielä) ole omaa paikallista suosikkisarjaa?

– Sydneyn satama eli Oopperatalon ja Harbour Bridgen ympäristö on upea, enkä kyllästy siihen varmaan koskaan. Tärkeä osa kaupungin julkista liikennettä ovat lautat, jotka vievät kiinnostaviin paikkoihin eri puolilla satama-aluetta. Suosikkejani ovat Watsons Bay ja siellä kävelyreitti South Headiin sekä Unescon maailmanperintökohde Cockatoo Island, jossa oli 1800-luvulla rangaistussiirtola ja myöhemmin telakka. Jos matkustaa lautalla keskustaan, matka kannattaa tehdä auringonlaskun aikoihin. Oopperatalo näyttää silloin mykistävän hienolta!

Uutistoimisto STT uutisoi Suomesta ja maailmalta vuoden jokaisena päivänä 24 tuntia vuorokaudessa.
STT:n yövuorot on tehty vuodesta 2014 Australian Sydneystä neljän toimittajan ”kengurutiimin” voimin. Kengurupestit kestävät noin 1-2 vuotta.