Avatar photo

5. syyskuuta 2018

Heinäkuun kuva vie katseilta suojattuun paikkaan – leikkaussaliin

Lehtikuvan kuvaajat pääsevät usein paikkoihin, joihin tavallisilla ihmisillä ei ole pääsyä. Rokkikeikkojen eturiviin ja urheilukisojen paraatipaikoille. Tai leikkaussaliin, kuten kuvaaja Roni Rekomaa heinäkuussa. Rekomaa pääsi seuraamaan munuaisten siirtoa kameran kanssa.

Leikkaussaliin pääsee harvoin kuvaamaan etenkään elintensiirtoa. Alkuun vähän mietin, herättääkö leikkaus tunteita tai pystyykö siihen suhtautumaan kuin mihin tahansa muuhun kuvaukseen. Oli erittäin mielenkiintoista nähdä noin ammattimaista työskentelyä, mitä kirurgi edustaa, Rekomaa kertoo.

Kuvausjärjestelyt oli nekin hoidettu kuvausluvan antaneen HUS:in puolesta ammattimaisesti ja potilasturvaa vaarantamatta.

Tilan valaisu on todella hieno, ja leikkaushuoneessa on kaikki erittäin siistiä.  Kaikki näytti kauniilta ja harmoniselta. Itse kuvaamiseen en pitkään käyttänyt aikaa, koska en halunnut olla häiriöksi. Mielenkiinnosta olisin voinut kyllä jäädä seuraamaan leikkausta loppuun saakka. Jälkeen päin tunsin mieletöntä arvostusta työtä kohtaan, mitä siellä tehdään. Oli hienoa nähdä siitä edes pieni vilahdus.

Kesäkuun kuvassa suunnistetaan öisessä metsässä