Avatar photo

9. joulukuuta 2014

Kuvaaja Martti Kainulainen ja mieleenpainuvimmat kuvauskeikat vuosien varrelta

Martti Kainulainen 60 v.

Lehtikuvan kuvaaja Martti Kainulainen on urallaan ehtinyt kokea paljon. Kysyimme tässä kuussa 60 vuotta täyttävältä kuvaajalegendalta, mitkä kuvauskeikat ovat jääneet hänelle erityisesti mieleen.

 

1. Urho Kekkosen ero

3.10.1981 Tasavallan presidentti Urho Kekkonen aloitti kuukauden pituisen sairasloman syyskuun 11. päivänä ja presidentin tehtäviä ryhtyi hoitamaan pääministeri Mauno Koivisto. Kuvassa UKK kävelemässä lääkäreiden Erkki Kivalo (vas.) ja Pentti Halosen seurassa tulossa saunasta Tamminiemessä. Lehtikuva / Martti Kainulainen

 

Elokuussa 1981 alettiin epäillä presidentti Kekkosen vointia. Alkoi Helsingin Sanomien päivystys Tamminiemen ulkopuolella. Toimittaja ja kuvaaja olivat yötä päivää autossa seuraamassa, mitä tapahtui. Se oli päivystäjille hyvää bisnestä, ylityönä tehtiin.

Sanomien kuski toi meille ruokaa, juomaa ja lehtiä. Pidimme kirjaa siitä, mitä kaikkea tapahtui, keitä meni, keitä tuli, menikö jäniksiä ja mihin aikaan aurinko laski. Sitä tehtiin kunnes Kekkonen luopui presidentin tehtävistä.

Turvamiehet ulkoiluttivat Kekkosta portilla ja saattoivat sanoa: Kastokaas nyt presidentti merenrantaa. Oli aikamoinen järkytys tajuta, miten huonossa kunnossa hän oli, sillä Kekkonen oli ollut minulle ainoa presidentti.

Päivystyspaikka oli myös suosittu tapaamispaikka ja uutisten keskipiste. Tutut toimittajat tekivät lenkkinsä sitä kautta ja päätoimittajat kävivät kyselemässä kuulumisia. Tavalliset ihmiset olivat vihaisia. Minkä takia te vanhaa ihmistä kyttäätte?, monet kysyivät.

 

2. Berliinin muurin murtuminen

Martti Kainulainen ja murtumispäivänä muurista otetut palaset. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

 

Länsiberliiniläiset kuvatoimistot olivat lokakuussa 1989 värvänneet Lehtikuvan kuvaamaan DDR:n tilannetta, koska vain Suomesta pääsi sinne ilman viisumia. Kaksi kuvaajaa lähti joka viikko kuvaamaan.

Marraskuun alussa uutispäällikkö Markku Vuorela aavisti, että jotain oli tapahtumassa ja kehotti minua jäämään. Jo silloin tajusi, että tämä on iso juttu.

Kävin muurilla uudestaan muutama vuosi sitten ja kuuntelin, kuinka turisteille esiteltiin samoja paikkoja. Silloin tajusin olevani vanha.

 

3. Sauli Niinistön vahakabinettikuva

5.6.2012 Tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä esittävä vahanukke Visulahden vahakabinetissa. Taustalla Lauri Kristian Relander ja Mauno Koivisto. Lehtikuva / Martti Kainulainen

 

Huhtikuussa 2012 julkaistiin presidentti Niinistön virallinen valokuva, jota oli photoshopattu. Kaksi kuukautta myöhemmin olin matkalla Kuopioon. Ohitettuani Mikkelin kuulin paikallisradiosta, että Visulahden vahakabinettiin oli juuri tuotu Niinistön vahanukke ja että paikalla olleiden mukaan se ei ollut Niinistön näköinen.

Käännyin takaisin, ja menin Mikkeliin ottamaan kuvat. Lähetin ne saman tien Lehtikuvaan.

Puolentoista tunnin kuluttua saavuin Kuopioon. Jo silloin iltapäivälehdissä oli vahanukesta isoja juttuja ja yleisöäänestyksiä. Sitä verrattiin kohukuvaan. Tämä osoittaa, miten nopeasti pikku asiasta tulee iso uutinen.

Kirjoittaja Taina Dahlgren on freelance-toimittaja, joka kirjoittaa säännöllisesti STT:n Merkkipäiväpalvelun syntymäpäivähaastatteluja. 

Lehtikuvan kuvakauppa

Lehtikuva Facebookissa

Lehtikuva Twitterissä