Avatar photo

15. huhtikuuta 2021

Lehtikuva 70 vuotta: Vanha kuvausjeeppi joutui kolariin, koki muodonmuutoksen ja löytyi yllättävän yhteydenoton seurauksena

Lehtikuvan kuvaajien käytössä ollut jeeppi.
Lehtikuvalla on ollut käytössä ainakin kaksi jeeppiä. Lehtikuva / Martti Halme

Joskus pieni pala kadonnutta historiaa voi löytyä yllättäen uudestaan. Lokakuussa 2020 loimaalainen autoharrastaja Markku Pyörre lähestyi Lehtikuvaa kysellen lisätietoja kuvatoimiston aikanaan omistamista ajoneuvoista.

Lehtikuvan autot eivät ole vuosiin poikenneet tavallisista siviiliautoista, mutta yrityksen ollessa nuori tilanne oli toinen. Vanhojen valokuvien perusteella Lehtikuvan kuvaajat ovat nimittäin kulkeneet keikoille ainakin kahdella yrityksen tunnuksin varustetulla jeepillä 1950- ja 1960-luvuilla. Lehtikuvan hallusta ei kuitenkaan enää vuosikymmenten jälkeen löydy tarkempia tietoja yrityksen aikanaan hankkimista ajoneuvoista.

Kävi ilmi, että ainakin toinen näistä autoista on yhä käyttökuntoinen. Sen omistaa nyt Pyörre, joka oli löytänyt todisteen ajoneuvon ensimmäisestä omistajasta tieliikenteen alan valtakunnallisen erikoismuseon Mobilian arkistosta. Vanhan katsastuskortin mukaan Willys-merkkinen ajoneuvo oli ensirekisteröity Lehtikuva Oy:n nimiin vuonna 1957.

Autoa kursittu kokoon

Lehtikuvan kuvaajien käyttämä auto kolarin jälkeen.
Jeeppi koki kovia Lehtikuvan omistuksessa – onnettomuus tapahtui mahdollisesti vuonna 1959. Lehtikuva / kuvaaja tuntematon

Lehtikuvan asiakkaille avoimesta Kuvakaupasta löytyy yksi kuva, jossa näkyy juuri Pyörteelle päätynyt auto. Sen rekisterinumero on alun pitäen ollut BR-587. Lisäksi yrityksen sisäisestä digiarkistosta löytyy kuva samaisesta jeepistä kolaroituna. Kuvan saatetiedoista ei selviä, millaisen onnettomuuden seurauksena auto on vaurioitunut, mutta onnettomuusvuodeksi on arvioitu 1959.

Pyörteen mukaan vanha maastoauto onkin kokenut kovia vuosien saatossa. Hän arvioi, että kulkupeliä on aikanaan parsittu kokoon kolarin jälkeen niillä osilla, mitä on sattunut löytymään.

Irrotettavaa kattoa ei enää ole, eikä tuulilasikaan ole alkuperäinen. Myös kylkipellit on uusittu jossain pajalla aikoinaan.

Markku Pyörre

Ulkomuoto muuttunut melkoisesti

Lehtikuvan kuvaajien käyttämä jeeppi on nykyään avomallinen ja vihreä.
Jeeppi muistuttaa nykyään armeijan käyttämiä ajoneuvoja. Lehtikuva / Markku Pyörre

Pyörre lähetti Lehtikuvalle pari kuvaa 1990-luvun alussa museorekisteröidyn ajoneuvon nykykunnosta. Mustavalkokuvista auton väri ei käy ilmi, mutta vanhan rekisteriotteen mukaan se on joskus ollut keltainen, Pyörre kertoo. Väri on muuttunut vihreäksi jonkun edellisen omistajan aikana, ja kulkupeli onkin nykyään varsin erinäköinen kuin Lehtikuvan väkeä palvellessaan.

Tekniikaltaan se on liki alkuperäisessä kunnossa ja koko ajan pyrin löytämään siihen alkuperäisiä osia aikanaan vaihdettujen tilalle, mutta se on hidasta. Pitää yrittää saada alkuperäiset kilvet vielä, mikäli ne on vapaat.

Valottaisiko joku auton vaiheita?

Lehtikuvan kuvaajat  ja auto Erottajalla 1959.
Kuvaajat Kalevi Pöyhönen ja Kalle Kultala toisen Lehtikuvalle kuuluneen jeepin kanssa Erottajalla vuonna 1959. Lehtikuva / Lasse Holmstöm

Keväällä 2021 auton vaiheet ovat hieman tarkentuneet. Syksyn jälkeen Pyörre on etsinyt tietoja autonsa historiasta niin Kansallisarkistosta kuin Traficomistakin.

Vanhan kuvausjeepin omistushistoria on nyt todennäköisesti selvillä tähän päivään asti. Ilmeisestikin Lehtikuva myi auton eteenpäin syksyllä 1961, ja sillä ehti olla kymmenen eri omistajaa ennen kuin Pyörre osti auton itselleen vuonna 2011.

Pyörre etsi tuolloin ”edullista, mutta erikoista harrastepeliä”. Lehtikuvalle alkujaan kuulunut ajoneuvo oli korjattavana ammattikoulussa, kun hän päätti tiedustella sen edellisen omistajan myyntihaluja.

Jeeppi oli vain niin kiehtovan erikoinen. Auton käytöstä ei minulla ole enempää tietoa vieläkään. Olisin kiinnostunut sen vaiheista, sillä pitäisi selvittää mitä autolle on tehty missäkin vaiheessa.

Lehtikuvan luovuttua jeepistä sen seuraavat omistajat ovat asuneet enimmäkseen pääkaupunkiseudulla. Mahtaisiko joku tietää ajoneuvon vaiheista tarkemmin?

.

Lehtikuvan perustamisen 70-vuotisjuhlavuoden merkeissä STT:n kotisivujen blogissa julkaistaan kuluvan vuoden aikana kuvatoimiston historiaan liittyviä blogikirjoituksia. Sarjan aiempiin osiin voit tutustua oheisten linkkipainikkeiden kautta. Marraskuussa Päivälehden Museossa Helsingissä aukeaa Lehtikuvan juhlanäyttely.

.

.

.