Avatar photo

1. maaliskuuta 2016

Luotettavan median puolesta

Nyt kiehahti.

Miten ihmeessä jotkut ottavat itselleen vapauden vääristellä ja panetella ilman, että siihen kukaan puuttuu? Millä oikeudella faktan saa vääristellä valheeksi, debatin nimittelyksi, valkoisen mustaksi? Pitääkö saastan edessä vain vaieta?

Kaksi tapahtumaa viime viikolla alkoi suututtaa. Ensimmäinen oli MV-lehden tapa kohdella Ylen toimittajaa Jessikka Aroa. Toinen oli antautuminen lyhyeen twitter-keskusteluun erään tunnetun venäläismielisen kanssa (tiedän, ei olisi pitänyt).

Valemedian ja trollien yhteiskuntapoliittinen linja. Valehtele, ahdistele, nimittele, häiriköi. Lietso eripuraa, kiihkoa, muukalaiskammoa.  Väännä kaikki faktat itsellesi sopiviksi. Vedä uhrisi lokaan.

Tekisi mieli sulkea silmät ja sivuuttaa, mutta kun ei voi.

Otin yhteyttä Päätoimittajien yhdistyksen PTY:n puheenjohtajaan, Kauppalehden päätoimittajaan Arno Ahosniemeen. Telepatia ei sittenkään ole huuhaataa, sillä Ahosniemi oli juuri keskustellut valemediasta MTV:n vastaavan päätoimittajan Merja Ylä-Anttilan kanssa.

Puhuin myös STT:n uutispäätoimittajalle Minna Holopaiselle. Hän oli pohdiskellut samoja asioita.

Päätimme nelikkona, että laadimme kannanoton ja keräämme sen allekirjoittajiksi kaikki keskeiset päätoimittajat.  Allekirjoittajilta pyydettiin sitoumusta julkaista kannanotto. Kannanoton allekirjoittajineen voit lukea täältä.

Hienointa oli, että kaikki asettuivat heti kannanoton taakse. Koko media suoristi rivinsä.

Kannanottoon pyydettiin nimiä ensisijaisesti isoista mediakonserneista ja maakuntien päälehdistä. Kun sana kiiri, listalle tuli uusiakin nimiä. Haluttiin olla mukana.

Kiireessä varmasti joku tärkeä nimi jäi pois. Ajattelimme kuitenkin, että häntä sitten edustaa Ahosniemi, joka PTY:n puheenjohtajana sai allekirjoittaa kannanoton ensimmäisenä.

Pelästyykö valemedia kannanottoa? Siistiytyykö sosiaalinen media? Ei varmasti. Ei meillä ole sellaista valtaa.

Mutta meillä on kynämme.

 

Kirjoittaja on STT:n vastaava päätoimittaja. Twitterissä @MikaPettersson