Avatar photo

28. tammikuuta 2019

Hyvästi Kamppi! STT muutti metroaseman verran länteen

Suomen Tietotoimisto on muuttanut uusiin tiloihin Helsingin Ruoholahteen. Uusi osoite on Porkkalankatu 20 A, mutta käytännössä STT:n toimitus sijaitsee Itämerenkadun puolella, Kauppakeskus Ruoholahden kiinteistössä.

STT toimii Ruoholahdessa Sanoman tiloissa, Sanoman aulatiloihin johtavien pariovien eteen on kertynyt lumikerros.
STT:n virallinen osoite on Porkkalankatu 20 A. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Kauppakeskus Ruoholahden rakennus ja mainoskylttejä kuvattuna lumisena talvipäivänä.
Toimitus sijaitsee Kauppakeskus Ruoholahden yhteydessä. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Siirtyminen Kampista uusiin tiloihin toteutettiin kolmessa vaiheessa runsaan viikon aikana. Kaikki piti suunnitella sitä silmällä pitäen, että uutiskone ei saa yskähdellä saati pysähtyä, vaikka muutossa tapahtuisi jotain yllätyksellistä tai samaan aikaan rysähtäisi päälle iso uutinen.

Esimerkiksi toimituksen muutto hoidettiin kahdessa osassa niin, että meillä oli varakoneet ja varapaikat valmiina kaikille toimituksen tehtäville joko vanhoissa toimitiloissa Kampissa tai uusissa Ruoholahdessa.

24h-toimituksen päällikkö Laura Kolu, STT

Monimutkaista ja -vaiheista muutto-operaatiota helpotti se, että STT:n yövuoro työskentelee Sydneyssä. Yön ja varhaisaamun uutisointi hoidettiin Australian suurimmassa kaupungissa kuin mitään muuttoa ei olisi Suomessa tapahtumassakaan.

Kolun mukaan Sydneyn illassa hoidettiin myös poikkeuksellisesti osa Suomen varhaisaamun uutisvuoroista, mikä toi jatkuvuutta ja varmuutta uutisointiin sen varalta, että Suomen päässä olisi tapahtunut jotain äkillistä tai odottamatonta.

Uutistoimistolla ollut monta kotia

Toimituksen väkeä työpisteillään STT:n tiloissa Ruoholahdessa, etualalla karttapallo.
Muutto toteutettiin useassa vaiheessa reilun viikon aikana. Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Uutistoimiston väki ehti viettää Voimataloksi kutsutussa kiinteistössä Kampin ytimessä melko tarkalleen kahdeksan vuotta. Voimataloon STT oli muuttanut sen jälkeen, kun se oli ostanut kuvatoimisto Lehtikuvan vuonna 2010. Yrityskaupat STT oli rahoittanut osittain myymällä Albertinkadulla sijainneen toimitalonsa.

Uutistoimiston vanhemmatkin osoitteet löytyvät kantakaupungin ytimestä. Ennen muuttoa Albertinkadulle STT:n toimitus oli sijainnut Yrjönkadun ja Lönnrotinkadun kulmatalossa, ja tätä ennen muun muassa Hufvudstadsbladetin talossa Mannerheimintiellä ja niin kutsutussa Lehtitalossa Annankadulla.

Suomen Tietotoimiston työntekijöitä ja toimituksen laitteistoa Mannerheimintien toimitiloissa, mustavalkoinen valokuva vuodelta 1967.
Kesällä 1967 STT muutti Annankadulta Mannerheimintielle. Kuvassa uutistoimiston väkeä uudessa osoitteessa. Lehtikuva / Matti Tapola

Siirtymä Ruoholahteen asti on historian valossa iso harppaus. Käytännön uutistyöhön se ei kuitenkaan tuo suuria muutoksia, Kolu arvelee.

Ruoholahdessakin olemme todella keskeisellä paikalla, aivan metron sekä ratikka- ja bussipysäkkien läheisyydessä. Eli tervetuloa vaan!