Avatar photo

22. helmikuuta 2016

Hyvä viranomainen, paha viranomainen

STT:n ja MTV:n yhteinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Iida Tikka teki viime viikolla pitkään suunnittelemansa juttumatkan Tshetsheniaan. Matka oli ajoitettu Venäjän opposition voimahahmon Boris Nemtsovin murhan vuosipäivän alle.

Olen ylpeä siitä, että lahjakas ja rohkea Iida tekee töitä STT:lle. Ja ikionnellinen, että hän palasi lauantaina turvallisesti takaisin Moskovaan.

Matka oli nimittäin perjantaina saanut odottamattoman käänteen: poliisi otti Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissä kiinni Iidan, meille työskennelleen kuvaaja Konstantin Salomatinin sekä heidän autonkuljettajanaan toimineen paikallisen toimittajan. Kaikki pääsivät poliisiasemalta pois muutaman tunnin kuulustelujen jälkeen, emmekä tiedä, että heitä enää epäiltäisiin mistään. Huomattava osa juttuja varten kerätystä aineistosta kuitenkin jäi poliisin haltuun ilman, että tietäisimme miksi. Iida kertoo tapahtumista enemmän toimittajamme Minna Pullin jutussa.

Vaikka kiinniottoon ei liittynyt väkivaltaa eikä suoraa uhkailua, tapaus oli ikävä ja periaatteellisesti vakava. Iida teki matkallaan vain sitä, mitä toimittajan on tehtävä voidakseen välittää tietoa yleisölle: tapasi ihmisiä, puhui heidän kanssaan, kuvasi heitä ja heidän elinympäristöään. Suomalaisittain ajateltuna viranomaisilla ei ollut mitään syytä puuttua asiaan eikä varsinkaan viedä jutunteon kannalta välttämättömiä materiaaleja.

STT:n ja MTV:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Iida Tikka. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

STT:n ja MTV:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.
Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Takavarikosta huolimatta Iida on jo kirjoittanut ensimmäisen matkaan liittyvän juttupakettinsa, aiheinaan pahamaineinen tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov ja Venäjän opposition valmistautuminen ensi syksyn vaaleihin.

***

Välikohtaus oli karu muistutus siitä, millainen etuoikeus on elää maassa, jossa viranomaiset ovat lähes poikkeuksetta medialle turva eivätkä uhka. Siitä huolimatta, että länsimaissa toimittajan perustyöhön kuuluu seurata kriittisesti samojen viranomaisten työtä ja raportoida kansalaisille myös sen virheistä ja puutteista.

Sitä uutistyötä tekevät ihmiset, ja uutiset vaihtuvat joka päivä, joten jälki on joskus epätasaista. Toisinaan media hoitaa valvontatehtäväänsä liian löperösti, toisinaan kritiikki voi äityä kovemmaksi kuin tilanteessa ehkä olisi kohtuullista. Viranomaiset eivät läheskään aina ole toimittajaan tyytyväisiä kuten eivät toimittajatkaan viranomaisiin.

Mutta ani harvoin kukaan yrittää tosissaan estää median työskentelyä. Useimmista yrityksistäkin joutuu vastaamaan vähintään julkisuudessa. Voimme luottaa siihen, että tosipaikan tullen journalisteja autetaan tekemään työnsä yleisön tiedonsaannin turvaamiseksi kokonaan riippumatta siitä, oliko sen päivän uutisjuttu vallanpitäjien tai viranomaisten mieleen vai ei.

Myös episodi groznyilaisella poliisiasemalla päättyi ystävällisiin tunnelmiin. Ainakaan paikallispoliisilla ei lopulta ollut mitään suomalaistoimittajaa itseään vastaan. Silti hänen työnsä tulokset päätettiin ottaa parempaan talteen. Sen pituinen se.

Iida itse tiivisti lauantaina tunnelmansa Twitterissä näin:

 

Viranomainen on kaikkialla viranomainen, mutta toimittajalle sana voi eri maissa tarkoittaa aivan päinvastaisia asioita.

 

Kirjoittaja on STT:n uutispäätoimittaja. Twitterissä @HolopainenMinna