Avatar photo

11. maaliskuuta 2016

Tiga eller inte tiga?

Det svenska public service-bolaget SVT:s samhällsprogram Agenda var över och intervjuade mig för sitt program på söndag. Även svenskarna har noterat de finländska chefredaktörernas ställningstagande för de pålitliga medierna.

Reportern hade intressanta tankar och frågor, bland annat denna: ger riktiga medier falska medier för stor erkänsla när vi i offentliga sammanhang talar om dem som om de vore jämlika samhälleliga aktörer?

Tankegången är väl den att dumheten inte bör ges synlighet utan tigas till döds.

I Sverige har medierna våndats mellan att tala och tiga när det gäller det Sverigedemokraterna som ställer sig avogt till invandringen. Medierna har hellre låtit bli att skriva om partiet som omges av en lukt av rasism och nazism.

Enligt SVT:s reporter har ett ställningstagande mot falska medier även diskuterats i Sverige. Tillsvidare har man ändå beslutat att låta bli.

Men att tiga är inte journalistik! Det hör till de riktiga mediernas uppgifter att skriva om allt, eftersom en bred blick ut mot världen gör medierna trovärdiga.

Sanningen kan inte gallras, även om någon del kan vara obehaglig för redaktionen.

Det gjorde gott att bli intervjuad för det tvingade mig att utkristallisera mina egna tankar på det andra inhemska språket. SVT skulle också intervjua Svenska Yles chef Marit af Björkesten, forskaren Anu Koivunen och Matias Turkkila, som är chefredaktör för Sannfinländarnas tidning. Det blir intressant att höra vad de har att säga – vore det ändå bättre att vara tyst?

Mika Pettersson
Ansvarig chefredaktör

STT:n vastaava päätoimittaja Mika Pettersson