Avatar photo

3. maaliskuuta 2015

Twiitata vai tviitata? Mitä muotoa STT ajankohtaisista sanoista käyttää?

Mitä Twitterissä tapahtuu – tviittaillaanko siellä vai twiittaillaanko? Twitter-viestien lähettämisestä voi Kotimaisten kielten keskuksen mukaan käyttää molempia kirjoitusasuja. Tviitit tai twiitit kirjoitetaan i:llä suomen ääntämyksen mukaisesti. STT on valinnut suomen kieleen hyvin sopivan tviittaamisen ja tviitit.

Verkkovalvonta vs. tietoliikennetiedustelu

Tiedustelulainsäädäntöä pohtinut työryhmä jäi erimieliseksi paitsi asiasta myös termeistä. STT käyttää sekä sanaa tietoliikennetiedustelu että verkkovalvonta. Ne pyritään mainitsemaan rinnakkain, jotta lukija tietää, että puhe on samasta asiasta.

Separatistit vs. kapinalliset – ketkä Ukrainassa taistelevat?

Itä-Ukrainassa hallitusta vastaan sotiville joukoille ei ole tyhjentävää nimitystä. STT kirjoittaa heistä separatisteina tai kapinallisina. Mainitsemme uutisissamme myös Venäjän tuen. Sanaa Venäjä-mielinen emme käytä, kun kyse on taisteluista. Se voi sopia juttuihin, joissa puhutaan väestön kannoista tai separatisteista henkilöinä.

Ebola-virus vs. ebolavirus

Ebolavirus on saanut nimensä joen mukaan. Erisnimilähtöisyyden vuoksi STT kirjoittikin pitkään Ebola-viruksesta. Syksyllä Kotus muutti suositustaan niin, että ebolan voi kirjoittaa pienellä alkukirjaimella, jolloin muutimme linjaustamme. Duodecimissä oli päätetty, että Lääketieteen termit -teoksen seuraavassa painoksessa eräiden virusten nimet muuttuvat pienikirjaimisiksi. Näin päästään tautien nimissä lähemmäs yhtenäisyyttä; vertaa polio ja malaria.

Tasa-arvoinen vs. sukupuolineutraali avioliittolaki?

Alkutalvesta ennen eduskunnan äänestystä kävi kiihkeimmillään keskustelu tasa-arvoisesta tai sukupuolineutraalista avioliittolaista tai homoliitoista. Näitä kaikkia versioita saattoi ja saattaa vastakin nähdä STT:n jutuissa, sillä mitään niistä ei ole pidetty virheellisenä tai loukkaavana. Toimittajamme valitsee käyttämänsä sanan tilanteen, tilan ja harkintansa mukaan.

Jutun koosti kielenhuollosta vastaava toimitussihteeri Päivi Paju