Avatar photo

27. tammikuuta 2016

Uutinen turvapaikanhakijoiden rajaliikenteestä syntyi automatkalla rupattelusta

STT:n lauantainen (23.1.2016) uutinen venäläisen rajavartijan kommenteista on levinnyt laajalle ja herättänyt STT:n tietojen mukaan kysymyksiä jopa siitä, vuodettiinko tiedot Suomen julkisuuteen tarkoituksella.

Näin ei kuitenkaan ollut. Rajamies tiesi kyllä puhuvansa suomalaiselle, mutta ei sitä, että kyseessä oli median edustaja.

Lehtikuvan kuvaajakaan ei kertonut työpaikkaansa, koska hänellä ei ollut tarkoituksena haastatella kyytiinsä tullutta rajamiestä. Jutun teosta päätettiin vasta myöhemmin. Samassa autossa matkusti kokeneen rajamiehen lisäksi myös yksi siviilihenkilö.

Tietoja ulkomaalaisliikenteen järjestelystä Venäjältä Suomeen ei ollut siis tarkoitettu julkisuuteen. Venäläinen rajavartiomies kertoi lauantaina, että Venäjän viranomaiset organisoivat Suomeen pyrkivien ulkomaalaisten liikennettä ja rajavartijat tietävät aina, mitkä autot rajalle ovat tulossa.

Rajamies kertoi asiasta Venäjän puolella käyneelle Lehtikuvan kuvaajalle, jolta hän sai kyydin. Kuvaaja Jussi Nukari kertoo, että useiden kymmenien kilometrien automatkalla rupateltiin muun muassa sääoloista.

– Korpitaipaleella pitkin auraamatonta tietä tuli vääjäämättä mieleen, miten ihmisten käy, jos vanha Lada hyytyy 30 asteen pakkaseen. Siellä ei pitkään pysyisi hengissä, kuvailee Nukari keskustelua.

Vastauksena tähän huoleen rajamies oli kertonut, miten tarkkaan valvottua ulkomaalaisten rajalle tulo on. Esimerkiksi lapsiperheet asetetaan tulojärjestyksessä etusijalle.

Puhe oli rajamiesten arkityöstä, ei sitä salaisemmista järjestelyistä.

”Poikkeusmenetelmiin voidaan turvautua”

STT:n tiedonhankinnan toimintaperiaatteisiin kuuluu, että tiedot juttuihin hankitaan avoimesti aina, kun se on mahdollista. Jollei ole, voidaan toimituksen johdon luvalla turvautua myös poikkeusmenetelmiin.

Uutiskuvaajat eivät julkisilla paikoilla työskennellessään yleensä esittäydy erikseen, koska kuvaaminen on jo kameroidenkin takia näkyvää toimintaa eivätkä uutiskuvat enää näyttäisi tilannetta aitona, jos kuvaamisesta keskusteltaisiin etukäteen.

– Olemme jälkikäteen pohtineet, olisiko lähde pitänyt lauantaina häivyttää paremmin, sanoo STT:n vastaava päätoimittaja Mika Pettersson. Lehtikuvan kuvaajat kuuluvat STT:n toimitukseen.

– Toisaalta lähteellä ja keskustelutilanteella oli merkitystä lukijalle. Rajavartijan kun voi olettaa olevan rajatilanteen paras asiantuntija.

Minna Holopainen
@HolopainenMinna
Kirjoittaja on STT:n uutispäätoimittaja

Juttu on julkaistu alun perin STT:n uutispalvelussa sunnuntaina 24.1.