Avatar photo

17. joulukuuta 2021

Haaksirikkoutunut japanilainen merikapteeni ja savolaissyntyinen tiedemies – erikoinen kohtaaminen 230 vuoden takaa toimii valokuvakilpailun alkukipinänä

Kilpailumainos, jossa yhdistetty kuvat japanilaisesta ja suomalaisesta metsästä.
Valokuvat Chikako Harada ja Jukka Kosonen, kuvankäsittely Jukka Kosonen.

Suomen Tietotoimisto on ensi vuonna mukana tukemassa valokuvakilpailua ja -näyttelyä, jonka teemana on suomalaisten ja japanilaisten välinen ystävyys. Kilpailu alkaa heti vuoden alussa, ja se kestää maaliskuun loppuun asti. Kaikki Suomen ja Japanin kansalaiset voivat osallistua kilpailuun valokuvilla, jotka kuvaavat kohtaamisia ja ystävyyttä.

Syy valokuvakilpailun teemaan löytyy kaukaa menneisyydestä. Vuonna 2022 tulee nimittäin kuluneeksi 230 vuotta siitä, kun eräs japanilaisen merikapteeni pääsi palaamaan kotimaahansa Siperiassa vaikuttaneen savonlinnalaissyntyisen tiedemiehen avustuksella.

Myrsky vei pitkälle harharetkelle

Kapteeni Daikokuya Kodayu (1751–1828) tovereineen oli purjehtimassa kohti nykyistä Tokiota vuonna 1782, kun heidän laivansa joutui myrskyyn ja ajautui pois kurssilta. Harhailtuaan yli puoli vuotta merellä japanilaiset päätyivät Aleuttien saaristossa sijaitsevalle Amchitkan saarelle.

Japanilaismiehistö oli hyvän aikaa jumissa saarella, jonka lähiseutuja Venäjä tuolloin kontrolloi. Heitä ja saarella asuvia venäläisiä noutamaan tullut venäläisalus upposi aivan Amchitkan edustalla, mutta neuvokkaat merimiehet rakensivat lopulta hylkypuusta oman aluksen. Sillä he pääsivät merille ja rantautuivat lopulta Venäjän koilliskulmalla sijaitsevalle Kamtšatkan niemimaalle.

Myöhemmin japanilaisseurue päätyi satojen kilometrien päähän Etelä-Siperiaan. Irkutskin kaupungissa Kodayu tapasi lopulta luonnontieteilijä ja tutkimusmatkailija Eric Laxmanin (1737–1796). Tämä Savon sydänmailla syntynyt pappisvihkimyksen saanut akateemikko toimi alueella Venäjän keisarillisen kabinetin ”mineralogisena matkailijana”.

Laxmanin avustuksella kauas kotoaan päätynyt merenkävijä matkasi itsensä Katariina Suuren puheille Pietarin liepeille ja sai keisarinnalta luvan palata Japaniin. Paluumatkalle oppaaksi lähti Laxmanin poika Adam.

Vuonna 1792 Kodayun pitkä harharetki päättyi onnellisesti, kun hän palasi Japaniin liki vuosikymmenen poissaolon jälkeen. Sanotaan, että kotiinpaluu oli suomalaisen ja japanilaisen ystävyyden ansiota, ja valokilpailun avulla halutaan nyt löytää uusia tapoja ilmentää tätä sidettä.

Näyttely aukeaa toukokuussa

Toimitusjohtaja Kimmo Laaksosen mukaan STT lähti mielellään mukaan erikoisen historiallisen tapahtuman innoittaman kuvakilpailun järjestelyihin. Hän sanoo odottavansa mielenkiinnolla kuvasatoa, jolla kuvataan Suomen ja Japanin ystävyyttä nykypäivässä.

Eritoten korona-ajan painaessa ihmisten ajatuksia tumman sävyihin, on hyvä tuoda valoa valokuvilla ystävyydestä. Tätä me kaikki tarvitsemme.

toimitusjohtaja Kimmo Laaksonen, STT

Näyttely, johon tullaan valitsemaan 15 kuvaa, kootaan ensimmäisenä Pikku-Finlandiaan toukokuussa 2022. Myöhemmin ensi vuoden aikana näyttely tulee kiertämään eri puolilla Suomea – esimerkiksi kesällä se nähdään Kouvolan taidemuseossa.

Valokuvakilpailuun lähetetyistä kuvista on tarkoitus koota myös valokuvakirja.

Kilpailun ja näyttelyn järjestävät Japanin Suomen-suurlähetystö ja Suomen Kameraseurojen Liitto. STT:n lisäksi näyttelyä ovat lisäksi tukemassa Finnfoto ja Suomen valokuvataiteen museo.