Avatar photo

10. lokakuuta 2017

Karhu jahtaa lumilautailevaa tyttöä – voiko videoon luottaa?

Monesti luotamme siihen, että videot ovat totta. Ovathan ne ikään kuin nauhoitettu lähetys aivan tapahtumapaikalta! Mutta videoita voidaan manipuloida siinä missä kuviakin.

Tässä tekstissä perehdymme lisää juuri videon aitouteen liittyviin ongelmakohtiin. Tarkoitus on pohtia tarkemmin sitä, mitä neuvoo tiivistetty faktantarkistusoppaamme Totta vai tarua? – Faktantarkistuksen ABC.

Lataa Totta vai tarua? – Faktantsekkauksen ABC

Osa ns. feikkivideoista nousee viraaleiksi ennen kuin niitä ehditään edes epäillä. Kuten alla oleva video lumilautailevasta tytöstä. jota karhu ajaa takaa. Hyvin pian tämän videon todenperäisyyttä alettiin kuitenkin epäillä ja nyt Youtubessa on lukuisia videoita, joissa käydään läpi tämän videon aitoutta.

Videot voidaan liittää väärään asiayhteyteen ja siten esimerkiksi nostaa esiin jotain toivottua näkökulmaa. Aiemmassa kuvien ja videoiden aitouteen liittyvässä postauksessamme kerroimme Brysselin vuoden 2016 terrori-iskujen yhteydessä uudelleen esiin pulpahtaneista, viisi vuotta vanhoista videoista.

Edes tietyn henkilön esiintyminen lähikuvissa ja puhuminen videolla ei ole tae videon aitoudesta, kuten alla olevan esimerkkivideo osoittaa. Tietokoneilla pystytään rekonstruoimaan kasvoja siten, että toisen ihmisen kasvon liikkeet ohjaavat kyseisiä kasvoja.

 

Ja vaikka videon kuva olisikin aito, siinä kuuluva puhe ei välttämättä ole. Kuten tästä Business Insiderin julkaisemasta amerikkalaistutkijoiden esimerkkivideosta näkee.

 

 

Tarkkaavaisuudella ja pienillä tarkistuksilla on kuitenkin mahdollista selvitä kunnialla myös videoviidakossa. Jos video vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se voi hyvinkin olla sitä. Tee Youtubeen tai hakukoneeseen haku videon nimellä tai sen sisältöön liittyvillä sanoilla. Saatat löytää sisällön aitoutta kyseenalaistavia videoita tai kirjoituksia.

Lisää keinoja videon aitouden selvittämiseen

STT:n uutiskuvapalvelun videot ovat joko STT:n omien kuvaajien tai luotettujen kumppaneiden tekemiä. Esimerkkejä STT:n tarjonnasta löydät kuvakaupastamme.