Avatar photo

8. marraskuuta 2022

”Minäkö se olin, joka hävitti sosialismin Euroopasta?” – Konkarikuvaaja Kainulainen oli paikalla, kun Berliinin muuri murtui

Berliinin muurin murtumisesta on kulunut 33 vuotta. Lehtikuvan kuvaaja Martti Kainulainen muistelee videolla syksyä 1989 ja päiviä, jotka johtivat muurin murtumiseen.

Loppuvuodesta 1989 Itä-Saksassa järjestettiin hallituksen vastaisia mielenosoituksia tiettyinä päivinä tietyissä kaupungeissa. Koska kansainväliset kuvatoimistot joutuivat hakemaan ja odottamaan viisumeita omille kuvaajilleen Itä-Saksaan, Suomesta palkattiin kuvaajia hoitamaan Leipzigin maanantaimielenosoituksia.

Suomella oli hyvät välit molempien Saksojen kanssa. Emme tarvinneet viisumia kumpaankaan maahan. Pystyimme vapaasti kulkemaan eestaas idästä länteen. Tämä oli todella harvinaista.

kuvaaja Martti Kainulainen, Lehtikuva

Maanantaiaamusta tiistaihin kestäneet kuvausmatkat olivat kuvaajien suosiossa päivärahojen ja halpojen tuliaisten takia.

Marraskuussa 1989 mielenosoituskeikalla ollutta Kainulaista pyydettiin jäämään Berliiniin, sillä näytti siltä, että tilanne oli muuttumassa. Kainulainen oli paikalla todistamassa, kun muuri murtui ja berliiniläiset juhlivat. Hän oli läsnä myös monessa muussa itäisen Euroopan ja Neuvostoliiton polttopisteessä.

Joskus yöllä herään siihen, että olinko se minä, joka hävitti sosialismin Euroopasta.

Martti Kainulainen
Video on alun perin julkaistu osana Lehtikuvan 70-vuotisjuhlanäyttelyä, joka järjestettiin Päivälehden museossa vuodenvaihteessa 2021-22. Videon tuotannosta vastasi Lehtikuvan Emmi Korhonen.

Martti Kainulaisen kuvia Berliinistä marraskuulta 1989