Avatar photo

26. lokakuuta 2018

Tuttuja takaraivoja marmorikäytävillä – syyskuun kuvanostossa eduskunta esittäytyy rauhallisena, mutta haastavana keikkakohteena

Kuukauden kuvanosto -sarjassa Lehtikuvan kuvaajat kertovat työstään. Syyskuun postauksen aiheena on eduskuntatyöskentely ja äänessä Heikki Saukkomaa.

Kansanedustaja Antti Rinne puhui puhelimeen Eduskuntatalossa.

.

Heikki Saukkomaa muistelee käyneensä eduskunnassa ensimmäisellä työkeikalla vuonna 1983, pari vuotta ennen kuin hän aloitti Lehtikuvan vakituisena kuvaajana.

Nykyään työ vie hänet Arkadianmäelle keskimäärin kerran viikossa. Millaisia tunteita rutiinikeikka kansanvallan keskeisimmällä näyttämöllä herättää?

Kyllä mä tykkään sinne aina mennä. On aika rauhoittavaa, kun kaikki on siellä niin tuttua. Se on näennäisesti ehkä tylsä paikka, mutta keikat on hoidettava hyvin.

Yksi eduskuntakeikkojen haasteista on Saukkomaan mukaan siinä, että varsinkin konkaripoliitikkojen eleet ja ilmeet ovat jo tuttuja paitsi kuvaajalle myös yleisölle.

Siitä tulee jännä kisa itsensä kanssa, kun yrittää kuvata jonkun uuden ilmeen, jota ei olisi jo napattu. Otappa sellainen vaikka Paavo Väyrysestä, se on aika vaikeaa.

Vallan viehättävät puitteet

Tuttuja kasvoja vilisee myös kuvissa, jotka Saukkomaa otti eduskunnassa syyskuussa. Valtaosa niistä on totutusti täysistunnoissa, kyselytunneilla tai infotilaisuuksissa otettuja.

Ulkoministeri Timo Soini kuvattuna vuorokautta ennen kuin eduskunta äänesti hänen luottamuksestaan Soinin aborttikannanottoihin liittyen.

.

Tähän postaukseen valittiin kuitenkin asettelultaan ja tunnelmaltaan erilaisia kuvia. Niissä kohdehenkilöt ovat jo poistuneet vallan saleista ja toiminnan keskiöstä.

Kolmea tuoretta kuvaa yhdistää myös se, että itse Eduskuntatalo pääsee niissä esille.

Mielestäni se rakennus on kauhean hieno, siellä on kauniita paikkoja ja kaunis valo. Tykkään ottaa sellaisia kuvia, että ne elementit näkyvät siellä taustalla, jos siihen suinkin on aikaa.

Kansanedustaja Jani Toivola poistumassa tilaisuudesta, jossa hän kommentoi medialle taksikuluihinsa liittyviä kysymyksiä.

.

1920-luvun klassisismia ilmentävä arkkitehtuuri ja marmoripinnoille lankeavat valonsäteet näkyvät myös monissa Saukkomaan henkilökohtaisella Instagram-tilillään julkaisemissa kuvissa.

Vanha Eduskuntatalo on ajaton, sitä ei paljon muutettu viime remontissakaan – eikä pidäkään. Pikkuparlamentti on ihan tyylikäs oman aikansa rakennukseksi, mutta sieltä en ole varmaan laittanut yhtään kuvaa Instaan.

Kyselytunti kiinnostaa vapaallakin

Vaikka moni asia on säilynyt eduskunnassa ennallaan, ovat vuodet tuoneet muutoksiakin muassaan. Esimerkiksi eduskunnan kuppilassa sai aiemmin kuvata paljon vapaammin.

Saukkomaa korostaa myös tiedonkulun nopeutumisen ja sosiaalinen median merkitystä.

Nykyään eduskunnassa syntyy välillä hirveän nopeita prosesseja: Joku asia käy kiehumaan ja kasvaa lumipallomaisesti päivässä tai kahdessa. Ennen kaikki tapahtui hitaammin ja rauhallisemmin.

Ulkoministeri Paavo Väyrynen ja valtiovarainministeri Iiro Viinanen makkara-aterian äärellä Eduskuntatalon kahvilassa joulukuussa 1991.

.

Jos Saukkomaalle osuu vapaapäivä torstaiksi, hän seuraa televisiosta, mitä kyselytunnilla tapahtuu.

Kyllä sitä sen verran kiinnostuneeksi on tullut, että mitä siellä tapahtuu, vaikkei se kaikkein jännin telkkariohjelma ehkä olekaan.

 

Lue, minkä kestoaiheen taltioiminen kuului Lehtikuvan kuvaajien kesään