Avatar photo

19. lokakuuta 2018

Syyskuun Kuukauden juttu oli suuroperaatio saaristossa ja uutistoimituksessa

KRP suorittaa Turun saaristossa kotietsintää saaristossa sijaitsevan yrityksen tiloihin. Etsintä liittyy tutkinnassa olevaan talousrikosepäilyyn. Alueella on lentokielto.

Tällaisen ensiuutisen, ”viivan”, STT julkaisi lauantaina 22. syyskuuta aamukahdeksan jälkeen. Turun saaristossa käynnissä olevan operaation takaa paljastui seuraavien päivien ja viikkojen aikana kuukauden suurimpiin uutistapahtumiin lukeutuva vyyhti, Airiston Helmi -nimisen yrityksen talousrikostutkinta.

Paitsi tapauksen tutkijoille myös uutistoimituksille kyseessä oli suuroperaatio. STT julkaisi pelkästään syyskuun yhdeksän viimeisen päivän aikana yli sata uutisversiota, joissa tutkinta mainittiin. Uutisointi pyöri toimittajien, toimitussihteerien, kuvaajien ja uutissuunnittelun tiiviillä yhteistyöllä.

 

Airiston Helmen omistuksessa olevan rantakiinteistön Prostvik Resortin paljut kallion laella Paraisten Nauvossa 26. syyskuuta 2018. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

 

22. syyskuuta kotimaan aamuvuorossa työskennellyt toimittaja Jenni Hakkarainen sekä käsittely- ja nettisihteerivuorossa työskennellyt Tommi Peltoniemi muistavat, miten rauhallisena alkanut lauantaiaamu  toimituksessa sähköistyi.

”Huomasin keskusrikospoliisin tviitanneen, että sen kotietsintä Turun saaristossa sijaitsevan yrityksen tiloihin ”saattaa herättää veneilijöiden ja mökkeilijöiden keskuudessa huomiota”. Tiesin heti, että nyt ollaan ison ja poikkeuksellisen uutisen äärellä”, Hakkarainen sanoo.

”Jenni aloitti saman tien uutisen kirjoittamisen ja soittelemisen, pian jutun teossa oli melkein koko toimitus”, Peltoniemi kertoo.

Kuten äkillisissä uutistilanteissa usein, tietoa oli haravoitava nopeasti eri lähteistä. Julkisuuteen ei esimerkiksi kerrottu tarkkaa etsintäaluetta. Eri tiedonlähteitä yhdistelemällä siitä saatiin kuitenkin käsitys. Melko pian vihiä saatiin myös tutkinnan kohteena mahdollisesti olevan yrityksen nimestä. Hakkaraisen mukaan alkuvaiheessa oli tärkeää tehdä yleisölle selväksi myös se, mihin kysymyksiin vastauksia ei ollut vielä saatu.

”Oli tärkeää kertoa lukijoille, mitä kaikkea viranomaisilta oli kysytty. Esimerkiksi onko ketään otettu kiinni, minkälaiseen yritykseen toiminta liittyy ja niin edelleen. Kysytyt kysymykset tehtiin näkyväksi, vaikka niihin ei olisi vastattukaan.”

Saaristo-operaatiota seuranneella viikolla toimittaja Tuuli Oikarinen ja muiden muassa Lehtikuvan kuvaaja Jussi Nukari kiersivät Paraisilla useilla Airiston Helmen ja sen venäläisen taustahahmon kiinteistöillä.

”Kävimme veneellä ja autolla esimerkiksi Säkkiluodon saaren ympärillä, Prostvikissa ja Villa Ybbersnäsissä. Matkalla sain vinkkejä haastateltavista, muun muassa yhden Säkkiluotoa rakentamassa olleen miehen nimen, jolle Helsingin toimituksesta soitettiin samalla, kun kiertelimme vielä kuvaajan kanssa kiinteistöjä”, Oikarinen kuvailee tiimityötä.

 

Tie Airiston Helmen omistuksessa olevaan rantakiinteistöön Prostvik Resortiin Paraisten Nauvossa 26. syyskuuta 2018. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

 

Samaan aikaan, kun seurattiin tutkinnan etenemistä, työstettiin toimituksessa myös uutista taustoittavia juttuja. Viranomaisten massiivinen etsintä saaristokohteisiin herätti pohdintaa muun muassa kansallisesta turvallisuudesta ja ulkomaalaisten maa- ja kiinteistöomistuksista.

Toimittaja, uutispäällikkö Mimma Lehtovaara kartoitti hybridivaikuttamista maanomistuksen keinoin. Hän tutustui muun muassa raporttiin eurooppalaisten maiden maa- ja kiinteistöomistuksia koskevasta lainsäädännöstä ja haastatteli viittä asiantuntijaa, kyberturvallisuusasiantuntija Jarno Limnélliä, Euroopan hybridiosaamiskeskuksen verkostonjohtaja Jukka Savolaista, ympäristöneuvos Matias Warstaa puolustusministeriöstä, vanhempaa tutkijaa Mikael Wigelliä Ulkopoliittisesta instituutista sekä Viron Ulkopoliittisen instituutin tutkijaa Ivo Juurveeta.

”Aihe oli kiinnostava ja tärkeä; sellaisten juttujen parissa on aina kiinnostavaa tehdä töitä”, Lehtovaara kertoo.

Uutisointi Airiston Helmen ympärillä jatkuu yhä. Lokakuun puolella uutistoimituksessa on seurattu talousrikostutkinnan etenemistä Suomessa. STT:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Anniina Luotonen puolestaan on kirjoittanut kultaisista passeista, joita muutamat EU-maat myöntävät unionin ulkopuolisten maiden kansalaisille rahaa ja investointeja vastaan. Tällainen passi on tiettävästi myös Airiston Helmen taustalla vaikuttavalla venäläismiehellä.

Kuukauden juttu -sarjassa nostamme STT:n edellisen kuukauden tuotannosta esiin yhden kiinnostavan jutun ja päästämme sen tekijät kertomaan uutisen syntyvaiheista.

 

Lue juttu hybridivaikuttamisesta

Lue juttu kultaisista passeista