Avatar photo

13. elokuuta 2018

Heinäkuun juttu näyttää yhteistyön voiman uutistoimituksessa

Kuukauden juttu -sarjassa ollaan tällä kertaa huippukokoustunnelmissa. Heinäkuun juttu kertoo Yhdysvaltain presidentin saapumisesta Helsinkiin.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

 

Toimittaja Hanna Anttila seisoi sunnuntai-iltana 15. heinäkuuta metalliaidan takana Helsinki-Vantaan lentokentällä ja odotti, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapuu puolisonsa Melania Trumpin kanssa Suomen kamaralle. Lopulta suurvallan johtaja laskeutui Air Force One -lentokoneesta ja lipui vilkutellen ohi parinkymmenen metrin päästä: niin kaukaa, että hän tuskin kuulisi kentän melussa edes huutamalla esitettyä kysymystä.

Juttukeikalle lähtiessä Anttila oli ajatellut, että jos oikein hyvin käy, hän saattaa päästä esittämään kysymyksen yhdelle maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Se menisi ilman muuta uran huippuhetkien joukkoon.

– Kun saavuin kentälle muun toimittajajoukon mukana ja katselin järjestelyjä, ymmärsin aika pian, että Trump todennäköisesti ohittaa häntä odottavan mediaväen aika kaukaa, Anttila kertoo.

Kysymyksen esittämisen sijaan juttukeikan tärkeimmäksi sisällöksi nousi havainnointi. Anttila halusi välittää lukijoille mahdollisimman paljon ja nopeasti kiinnostavia yksityiskohtia esimerkiksi presidentin saapumisen vaatimista valtavista turvajärjestelyistä.

– Poliisi ja Puolustusvoimat olivat kertoneet turvajärjestelyistä julkisuuteen varsin vähän.

Lue heinäkuun juttu

Juttu koostettiin puhelun, pikaviestien ja sähköpostien pohjalta

Kun STT:n toimituksessa valmistauduttiin Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingin-vierailuun, tärkeätä oli muun muassa varmistaa, että kaikki huippukokousuutisointiin tavalla tai toisella osallistuvat toimittajat, uutispäälliköt ja esimiehet ovat perillä toistensa tekemisistä. Heille luotiin kännyköihin pikaviestiryhmä, jonka avulla juttukeikoilla olevat toimittajat välittivät keräämiään tiedon palasia toimitukseen ja toisaalta saivat toimituksen suunnasta toimintaohjeita.

Anttila kirjoitti pikaviestiketjuun havaintojaan koko ajan: Finlandia-talon lehdistökeskuksessa turvatarkastusta odotellessa, bussissa menomatkalla lentokentälle ja paikan päällä Air Force Onea odotellessa. Havainnot siirtyivät pikaviestiketjusta uutisiin, joita kirjoitettiin toimituksessa. Presidentin autosaattueen poistuttua lentokentältä Anttila soitti toimitukseen työparilleen Ia Henrikssonille, joka koosti puhelun, Anttilan sähköpostien ja pikaviestien pohjalta viimeisen version presidentin saapumista koskevasta jutusta.

– Nopea uutiskilpailu on se juttu, minkä vuoksi olen töissä uutistoimistossa. Jo bussissa matkalla lentokentälle oli aistittavissa kovaa uutiskilpailun henkeä toimittajien välillä. Herkulliseksi tilanteen teki se, että yleensä ei näe, keitä vastaan kilpailee.

Lue Hanna Anttilan ja Ia Henrikssonin kirjoittama juttu esim. Etelä-Suomen Sanomien verkkosivulta.

Hanna Anttila työskentelee työvuoroista ja avustajasuhteista vastaavana varaesimiehenä STT:n 24h-toimituksessa.

 

 

 

Katso kuvia vuosien 1990 ja 1997 Helsingin-huippukokouksista

Lue STT:n kesäkuun juttu Turkin vaaleista