Avatar photo

22. syyskuuta 2021

STT:n hybridityömallin suuntaviivat selvillä

Kaksi ihmistä työssä toimistolla.
Lehtikuva / Olivia Ranta

Koronaepidemian vuoksi Suomen Tietotoimiston väki on työskennellyt maaliskuusta 2020 lähtien laajalti etänä. Erilaisin järjestelyin ja varotoimenpitein, kuten turvavälit huomioiden, konttorilla työskentely normaalia pienemmällä väkimäärällä on ollut mahdollista läpi pandemian.

Nyt STT:ssä valmistaudutaan paluuseen Ruoholahden toimitukseen niin kutsutun hybridityömallin mukaisesti.

Työaikaa jaotellaan joustavasti

STT:n tavoitteena on siirtyä hybridityömalliin lokakuun alusta. Lähtökohtana toimituksessa on, että vähintään viidennes työajasta on lähityötä, mutta toimittajat voivat joustavasti rytmittää etä- ja lähityötä.

Tietyt vuorot, joissa on eniten hyötyä läsnäolosta, suositellaan tehtäväksi lähityönä. Tällaisiin vuoroihin lukeutuu muun muassa niin kutsuttu haukkavuoro. Haukka vastaa STT:llä esimerkiksi toimituksen yleisosoitteeseen saapuvan sähköpostin seurannasta, muiden uutisvälineiden seurannasta ja toimii uutispäällikön apuna.

Työajan jakamiselle luodut raamit ovat joka tapauksessa hyvin väljät, sillä tarve olla paikan päällä Ruoholahdessa vaihtelee suuresti osaston ja tehtävän mukaan, sanoo STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen.

Monilla työntekijöillämme tehtävänkuvat vaihtelevat hyvin paljon. Jatkossa läsnäoloa voi olla joillakin viikoilla reilusti yli viidennes työajasta ja välillä alle.

vastaava päätoimittaja Minna Holopainen, STT

Holopainen lisää, että niin kutsuttua lähityötä tehdään Ruoholahden toimituksen lisäksi myös esimerkiksi eduskunnassa. Vuorosuunnittelussa pyritään myös varmistamaan, että kiireisissä uutistilanteissa joku toimittaja ehtii nopeasti Helsingin keskustan alueelle, lähti tämä keikalle sitten kotoa ja toimituksesta käsin.

Liiketoiminnoissa omat käytännöt

Kotona tietokoneella työskentelevä mies viettää taukoa kuminauhan avulla venytellen.
Lehtikuva / Markku Ulander

Hybridityöskentelyyn siirtymisen jälkeenkin valtaosa toimituksen työvuoroista tehdään etänä ainakin lähikuukausien ajan. Toimistolle kokoontumisen tarkoituksenmukaisuutta pohditaan tarkoin, ja esimerkiksi toimituksen päivittäiset palaverit järjestetään jatkossakin virtuaalisina.

Uutiskuvaajat ovat käyneet läpi pandemian keikoilla, mutta eivät juurikaan toimistolla, koska kuvat lähetetään kuvatoimitukseen usein suoraan keikoilta. Kuvatoimittajat ovat tehneet osan vuoroistaan Ruoholahdessa läpi korona-ajan, ja tarkoituksenmukaisimmat vuorot tehdään lähityönä edelleen.

STT:n liiketoimintatiimit ovat toimituksen lailla työskennelleet viimeiset puolitoista vuotta pääosin etänä. Hybridityömallin alkaessa Mediapalveluiden, Viestintäpalveluiden, kuvamyynnin ja tietohallinnon tiimit jatkavat edelleen pääosin etätyöskentelyä, mutta toimistolla ryhdytään käydään säännöllisesti tapaamassa kollegoita kasvokkain.

Viestinnässä jatkuu sähköpostisuositus

STT on suositellut läpi pandemian, että yhteydenotot toimitukseen ja tukitoimintoihin tehtäisiin ensisijaisesti sähköpostitse. Tämä suositus ei muutu hybridimalliin siirtymisen myötä, koska etätyöt jatkuvat laajamittaisina.

Mikäli oikean sähköpostiosoitteen valinta mietityttää niin varmin ratkaisu on lähettää viestiä toimituksen yleisosoitteeseen toimitus@stt.fi. Toimituksen sähköpostia seurataan ympäri vuorokauden ja kyseiseen postilaatikkoon saapuvat viestit välitetään edelleen oikeille osastoille tai henkilöille, jos niihin ei vastata suoraan.