Avatar photo

7. lokakuuta 2021

Lehtikuva 70 vuotta: Aitiopaikalla arjessa ja uutistapahtumien vilskeessä

Kuva: Lehtikuva / Kauko Kivi, kuvankäsittely Intro Design / Pia Pirhonen

Lehtikuvan perustamisesta tuli keväällä kuluneeksi 70 vuotta, kuten tämän blogisarjan aiemmissa osissa on kerrottu.

Komean tasaluvun kunniaksi Päivälehden museossa Helsingissä aukeaa marraskuussa Lehtikuvan juhlanäyttely, joka tarjoaa perusteellisen katsauksen kuvatoimiston vaiherikkaaseen historiaan.

Ikoniset kuvat eivät synny ilman läsnäoloa

Presidentti Urho Kekkonen mietteissään rantahietikolla Havaijilla vuonna 1961.
Lehtikuvan pitkäaikaisen johtajan Patricia Seppälän tunnetuin valokuva on otettu Havaijilla, jossa presidentti Urho Kekkonen oli matkalla Neuvostoliiton jättäessä Suomelle nootin vuonna 1961. Lehtikuva / Patricia Seppälä

Juhlanäyttelyn kantavia teemoja ovat muutos ja arki, niin kuvajournalismissa kuin suomalaisessa yhteiskunnassakin. Lehtikuvan olemassaolon aikana valokuvaus on kulkenut hitaasta analogisesta filmikuvauksesta lähes reaaliaikaiseen digitaaliseen kuvaamiseen.

Samalla suomalainen yhteiskunta on avautunut, eurooppalaistunut ja monimuotoistunut. Muutos on näkynyt niin yksityisessä kuin julkisessakin kuvastossa.

Teemakuvien lisäksi näyttelyssä esitellään myös uutiskuvan parhaimmistoa, sillä uutiskuvaaminen on aina ollut Lehtikuvan toiminnan ytimessä. Ajankohtaisten uutisaiheiden kuvittamisen merkitys ei ole ainakaan vähentynyt sen jälkeen, kun kuvatoimisto sulautui osaksi uutistoimisto STT:tä kymmenkunta vuotta sitten.

Ammattimaisen uutiskuvaamisen ensimmäinen edellytys on olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kun tähän yhdistyy taitavan kuvaajan oivallus, syntyy ikonisia uutiskuvia, joiden voima kestää vuosikymmeniä.

toimituspäällikkö Panu Tuunala, STT

Isoja uutisia ja arkisempia kuvamuistoja

Nainen ripustaa pyykkiä kuivumaan pyykinkuivaustelineelle heinäkuussa 1973.
Lehtikuvan kuva-arkistosta löytyy myös runsaasti aikalaiskuvaa eri vuosikymmeniltä. Kuvan nainen ripusti pyykkejä kuivumaan heinäkuussa 1973. Lehtikuva / Ensio Ilmonen

Lehtikuvan kuvaajien takavuosikymmenten tuotantoa julkaistaan säännöllisesti eri uutisvälineissä, kirjoissa ja esimerkiksi osana dokumentteja ja tv-ohjelmia. Onpa kuvia päätynyt myös erilaisiin tuotesarjoihin ja rakennusten seiniä elävöittämään.

Yleisölle vanhoja kuvia esitellään myös Facebookissa Lehtikuvan vanhat kuvat, tunnistatko? -tilillä. Moniin tilillä julkaistaviin kuviin kaivataan lisää taustatietoja, sillä oleellisiakin tietoja on aikanaan jäänyt kirjaamatta muistiin. Osasyy puutteelliseen taustoitukseen voi olla siinä, että oman aikansa arkisten kuva-aiheiden on katsottu selittävän itse itsensä.

Lehtikuvan vanhat kuvat -tilillä julkaistussa postauksessa pohdittiinkin taannoin sitä, miten arvokkaan arjen tunnistaminen voi olla hankalaa:

Sarja rutiineja, asioita tai esineitä, jotka toistuvat tai ovat aina läsnä, eikä niihin sen tähden tule kiinnittäneeksi keskittynyttä huomiota. Arki on liian lähellä, jotta näkisimme sen.

Virpi Leinonen, Lehtikuvan entinen laborantti ja kuvatoimittaja

Onneksi kameran etsin aina välillä tarkentuu myös näihin jokapäiväisiin ja tuttuihin aiheisiin. Sen ansiosta Lehtikuvan juhlanäyttelystäkin löytyy hyvin erityyppisiä kuvamuistoja. Jotkut kuvista palauttavat mieleen isoja uutistapahtumia siinä missä toiset vievät ajatukset lähemmäs omaa elettyä elämää – tuoltahan se meilläkin näytti aikanaan, eikö vain?