Avatar photo

13. maaliskuuta 2020

STT:n uutiskoneiston ydin ei yski koronatilanteessakaan

Nainen työskentelee kannettavan tietokoneen kanssa.
Lehtikuva / Mikko Stig

Koronavirustilanteen kehittyminen alkoi näkyä Suomessa toden teolla torstaina. Kotimaassa todettujen koronavirustartuntojen määrä pomppasi toiselle sadalle, hallitus ilmoitti rajoitustoimista ja ihmiset alkoivat hamstrata kaupoista hyvin säilyviä elintarvikkeita ja hygieniatuotteita.

Suomen Tietotoimiston Helsingin-toimituksessa epidemiasta ovat jo jonkin aikaa viestineet seinille ilmestyneet niistämis- ja käsienpesuohjeet sekä sinne tänne ripotellut käsidesipullot. Paljon on tehty myös työtä, joka ei vielä näy ulospäin, sillä STT on suunnitellut varautumistoimenpiteet sekä toimituksen karanteenin että työntekijöidensä laajamittaisten sairastumisten varalle.

Kriisitilanteissa tiedontarve korostuu ja kysyntä luotettavalle journalismille on pohjaton. Tämä asettaa paineita kotimaisille uutismedioille, joista monet tukeutuvat STT:n tiedonvälitykseen, kertoo STT:n Mediapalveluita johtava Pihla Lehmusjoki.

Pyrimme turvaamaan sekä uutispalvelun tuotannon jatkumisen että LKS-uutiskuvapalvelun olennaisimmat toiminnot myös mahdollisen karanteenin tai epidemian aikana.

liiketoimintapäällikkö Pihla Lehmusjoki, STT

Poikkeustilanteissa tiedottamisen rooli korostuu. Jos koronavirustilanne aiheuttaa esimerkiksi uutistuotannossamme kavennuksia, tiedotamme asiakkaitamme viipymättä, Lehmusjoki lupaa.

Yhteydenpitoa puolin ja toisin

Mies pesee käsiään lavuaarissa.
Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Vaikka esimerkiksi hygieniasta huolehtimiseen on kiinnitetty toimituksessa huomiota jo pidempään, viimeistään maanantaista lähtien varotoimet lisääntyvät: suunnitelmallista etätyön tekemistä lisätään ja työparit alkavat vuorotella niin, että toisen työskennellessä toimituksessa toinen tekee töitä etänä. Näin vähennetään riskiä, että molemmat määrättäisiin karanteeniin yhtaikaa.

Lisäksi ulkomaan työmatkoja tehdään toistaiseksi vain toimituksen johdon luvalla erityisen painavasta syystä, ja kaikilta ulkomaan työ- ja lomamatkoilta voi palata toimituksen tiloihin vasta etätyöjakson jälkeen.

Vaikka STT:n varautumissuunnitelmat koskevat ennen kaikkea sen omaa toimitusta ja työntekijöitä, Lehmusjoki muistuttaa, että Mediapalvelut auttaa myös asiakasmedioita näitä mahdollisesti kohtaavissa haasteissa.

Pidämme asiakkaisiimme tavallistakin tiiviimmin yhteyttä nyt, kun koronatilanne sekoittaa arkea ja asettaa erityistä painetta kaikille uutistoimituksille. Toivon, että yhteydenoton kynnys on matalalla puolin ja toisin.

liiketoimintapäällikkö Pihla Lehmusjoki, STT