Avatar photo

12. marraskuuta 2018

”Uutisseurantaa on pakko automatisoida” – Näin STT:n toimitus hyödyntää Pikkulintu-työkalua

STT:n Pikkulintu-työkalu (palvelu poistui käytöstä marraskuussa 2023) saa kiinni uutisia, mutta auttaa myös uutistilanteiden ennakoinnissa. STT:n politiikan toimittaja Matias Åberg seuraa Pikkulinnulla muun muassa tiedustelulakien etenemistä ja asiantuntijakuulemisia eduskunnassa. Hälytys tulee, kun esimerkiksi hallintovaliokunnan esityslistalle ilmestyy jokin avainsanoista, kuten siviili- tai sotilastiedustelu, tai kun kiinnostava asiantuntija on kutsuttu kuultavaksi.

Uutissuunnittelussa meidän pitäisi oppia hyödyntämään Pikkulintua enemmän. Sen avulla on mahdollista pitää yhä paremmin ja tarkemmin huolta siitä, että uutisiin voidaan varautua.

politiikan toimittaja Matias Åberg, STT

Sivuille ilmestyvät uudet tiedot eivät ole välttämättä uutisia, mutta Pikkulinnun hälytykset voivat auttaa ennakoimaan uutisia. Tiedotteiden ja päivitysten seuraamiseen tulee näin entistä tiukempi rutiini, ja samalla toimittajan aikaa säästyy muuhunkin kuin sivujen selailuun.

Toimittajan pitää olla hereillä

Toimittaja Matias Åberg haastattelee Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä Gävlessä syyskuussa 2018.
Toimittaja Matias Åberg haastatteli Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä syyskuussa 2018.

Pikkulintu valvoo myös presidentin kanslian sivuilla ja monien poliitikkojen blogeissa. Esimerkiksi jos Timo Soini lausuu jotain lähestyvistä vaaleista, päivystävä toimittaja saa siitä tiedon.

Toimittajien pitää olla tietenkin edelleen hereillä, ehkä entistäkin enemmän. Jos kehittymässä on jokin uutistapahtuma tai vaikkapa kohu, on järkevää ennakoida toimituksessa seuraavaa askelta ja laittaa Pikkulintu hälyttämään tulevista kommenteista. Uutisvoitot vaativat jatkuvaa ennakointia.

Pikkulintu valvoo myös muun muassa kansalaisaloitteiden kannatusilmoituksia ja hälyttää, kun luku nousee asetetun rajan yli.

Näin Pikkulinnulla seurataan ulkomaista mediaa

Uutisseurantaa on pakko automatisoida

STT:n kaikilla toimittajilla on mahdollisuus ladata Pikkulintu selaimeensa. Esimerkiksi rikos- ja oikeustoimittajat seuraavat ranskalaisesta mediasta tapausta, jossa kaksi suomalaista jäi kiinni suuresta kokaiinilastista Toulousen lähellä lokakuun alussa. Pikkulintu hälyttää avainsanoista.

Avainsanat on valittava huolella. Pelkkä kokaiini on liian yleinen, mutta toki ’suomalainen’ rajoittaa jo tuloksia, kertoo toimittaja Olli-Pekka Paajanen.

Ylipäätään ulkomaisten poliisi- ja tulliviranomaisten ja oikeusistuimien tiedotteiden seuraaminen on käytännössä mahdotonta, ellei seurantaa ole automatisoitu.

toimittaja Olli-Pekka Paajanen, STT

STT:n Australiassa olevat yötoimittajat voivat seurata Pikkulinnulla vaikka junaliikenteen sujumista ja sähkökatkoja. Urheilutoimitus saa hälytyksen muun muassa jääkiekkoliigan kurinpitodelegaation uusista päätöksistä.