Avatar photo

2. marraskuuta 2018

Финляндия – STT Pikkulintu osaa myös venäjää

STT:n kehittämä Pikkulintu-työkalu (palvelu poistui käytöstä marraskuussa 2023) on auttanut toimittajia heidän työssään jo puolen vuoden ajan. STT:n toimittajat ovat asentaneet Pikkulinnun seuraamaan esimerkiksi Suomi-juttuja kansainvälisestä mediasta. Se valvoo muun muassa BBC:tä, Guardiania, Politicoa ja New York Timesia ja hälyttää, kun sivuille ilmestyy jokin avainsanoista, kuten Finland tai Finn.

Miten hyödyntää Pikkulintua uutisten ennakoinnissa?

Toimittaja Niilo Simojoki kertoo saaneensa viimeksi hälytyksen New York Timesista, joka oli tehnyt jutun Suomen veropäivästä otsikolla Happy ’National Jealousy Day’! Finland Bares Its Citizens Taxes.

Helppous tärkeää äkkikäänteissä

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut Simojoki on klikannut Pikkulinnun myös monille oman seuranta-alansa sivuille.

Hyödyllisimmillään Pikkulintu on ollut siinä, että olen voinut ulkoistaa sille joitakin seurantatehtäviä. Pysyn periaatteessa koko ajan kartalla, vaikka hälytykset eivät poikisikaan juttuja.

erikoistoimittaja Niilo Simojoki, STT
Niilo Simojoki haastatteli puolustusministeri Jussi Niinistöä Helsingissä tammikuussa 2017. Lehtikuva / Roni Rekomaa

Simojoki käyttää Pikkulintua myös lyhytaikaiseen seurantaan: kun tiedetään odottaa käännettä vaikka Sergei Skripalin myrkytyksen tutkinnassa, linnun voi asettaa heti hälyttämään BBC:n Skripal-jutuista. Kun odotettu uutinen on tullut, hälytykset voi laittaa pois päältä.

Yhtenä Pikkulinnun vahvuuksista pidetään toimituksessa juuri sitä, että se ei vaadi käyttäjältään erityistä osaamista puhumattakaan koodaamisesta. Pikkulinnun virittäminen jollekin sivulle vie alle minuutin.

Pikkulinnun logiikan oppii käyttämällä ja testaamalla. Se on nopea ottaa käyttöön, ja sitä voi käyttää kuka tahansa.

Lukee myös venäjää

STT:n ulkomaantoimittaja Merja Puisto seuraa Pikkulinnulla erityisesti venäjänkielistä mediaa. Sähköposti kilahtaa aina, kun esimerkiksi uutistoimistot Tass tai Ria-Novosti raportoivat Suomesta esimerkiksi avainsanalla Финляндия.

Toistaiseksi hälytykset ovat olleet perusuutisia Suomesta. On kerrottu muun muassa Trump-Putin-tapaamisen hinnasta ja tuosta veropäivästä. Seurannan onkin oltava jatkuvaa ja rutiiniluontoista.

toimittaja Merja Puisto, STT