Avatar photo

13. kesäkuuta 2017

Ihmissalakuljetuksen juurilla – tutkivaa journalismia kansainvälisenä yhteistyönä

Ympäri maailmaa sota, vaino ja köyhyys ajaa perheitä kodeistaan etsimään parempaa elämää. Näiden haavoittuvaisten ihmisten hädällä tehdään bisnestä, johon on sotkeutunut niin rikollis- kuin terroristijärjestöjäkin.

Iso riski. Iso bisnes.

Salakuljetuksen ketjuun on vaikea päästä käsiksi, joten uutistoimistot päättivät lyöttäytyä yhteen tutkiakseen aihetta tarkemmin. Syntyi tutkivan journalismin projekti Global Spotlight, johon myös STT lähti mukaan.

Global Spotlight sukeltaa ihmissalakuljetuksen polttopisteisiin: Lähi-idän sota-alueille, Saharan eteläosiin, Välimerelle ja muualle Eurooppaan, Kaakkois-Aasiaan sekä Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle.

Projektia on työstetty puolen vuoden ajan etäpalavereissa aikavyöhykkeiden yli, sillä mukana on ollut yhteensä kymmenen uutistoimistoa ympäri maailmaa. Mukana on suuria uutistoimistoja, kuten Ranskan AFP ja Saksan dpa, mutta myös pienempiä toimistoja muun muassa Australiasta, Kanadasta ja Euroopasta. Työtä koordinoi uutistoimistojen yhteistyöjärjestö MINDS International.

STT:n oikeustoimittaja Mikko Gustafsson

Jokainen mukana ollut toimisto, STT mukaan lukien, tuotti materiaalia projektiin osallistuvien hyödynnettäväksi. Lopputuloksena syntyi peräti 50 artikkelia ja 80 kuvaa sekä useita grafiikoita ja videoita.

STT julkaisee yhteistyön pohjalta vajaat kymmenen juttua lähikuukausina. Ensimmäisenä julkaistiin STT:n oikeustoimittaja Mikko Gustafssonin juttu terroristiryhmistä ihmissalakuljetuksen takana.

MINDS International on uutistoimistojen yhteistyöjärjestö. Järjestöön kuuluu 22 johtavaa uutistoimistoa ympäri maailmaa. Järjestö täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta.