Avatar photo

5. kesäkuuta 2017

Kesäkirjeenvaihtajana Venäjällä – nopeaa reagointia politiikan käänteisiin

Venäjästä on vaikea uutisoida olematta paikalla. Tänä kesänä Venäjän tapahtumia paikan päältä seuraa STT:n kesäkirjeenvaihtaja Ilona Vihonen, jonka työ kuitenkin poikkeaa hieman perinteisestä kirjeenvaihtajan työstä.

Vajaat pari viikkoa sitten astuin rinkka selässä ulos Tolstoi-junasta, ja samassa hytissä yöpyneet venäläisrouvat toivottivat onnea matkaan.

Moskova. Aiemmin olen käynyt täällä vain turistina, mutta nyt vuorossa on muutaman kuukauden ”kesäkirjeenvaihtajuus”. Pietari on minulle tutumpi. Ensituntumalla ainakin autokanta on Moskovassa uudempi – pakokaasut eivät käy heti kurkkuun.

Venäjää koskevia uutisia kirjoitetaan joka päivä. Suomelle hyvät suhteet naapuriin ovat elintärkeät, mutta niiden ylläpito on vaikeutunut, koska länsi ei voi hyväksyä Venäjän toimia Ukrainassa. Venäjän liikkeitä on myös vaikea ennakoida, koska sen poliittinen järjestelmä on niin sulkeutunut. Siksi uutistoimisto tarvitsee paikalle jonkun, joka voi reagoida tapahtumiin nopeasti ja paikallisiin lähteisiin tukeutuen.

Pestini poikkeaa perinteisestä kirjeenvaihtajuudesta siinä, että teen Venäjä-juttujen lisäksi samaa työtä, jota ulkomaantoimittajat Helsingissä. Osan vuoroista kirjoitan kaikista ulkomaanaiheista seuraamalla uutistoimistoja ja mediaa sekä soittelemalla asiantuntijoille.

Sinänsä asiassa ei ole mitään ihmeellistä, sillä toimitus on muutenkin maailmalla hajallaan: STT:llä on yötoimitus Australiassa ja avustaja Bostonissa, jotka kaikki päivystävät vuorollaan ulkomaita. Moskovassa STT:llä on tavallisesti freelancer-avustaja, ei kokopäiväistä kirjeenvaihtajaa.

Toimistoni on yhtä kuin huoneeni kimppakämpässä, jossa asun. Työvälineiksi riittävät läppäri, kamera, puhelin ja pari tietoturvaa suojaavaa ohjelmistoa.

Tulin STT:hen ulkomaantoimittajaksi vuonna 2009, mutta sittemmin olen tehnyt kaikenlaista, mikä ei ole suoraan liittynyt Venäjään. Hiljattain olin puolitoista vuotta kuvatoimituksen varaesimiehenä. Venäjän seuraaminen ei kuitenkaan ole jäänyt mihinkään, ja tuskin minkään eteen olen nähnyt yhtä paljon vaivaa kuin venäjän kielen oppimisen.

Nyt vaivannäkö maksaa itsensä takaisin. Mukavinta on ollut huomata, että moskovalaiset tuntuvat kertovan mielellään elämästään, kun heiltä siitä kysyy.

Kirjoittaja on STT:n toimittaja, kuvatoimittaja ja toimitussihteeri, joka työskentelee kesän kirjeenvaihtajana Moskovassa. Hän kertoo kesän mittaan työstään täällä verkkosivuilla ja Twitterissä @IlonaVihonen.

STT:llä on vakituinen kirjeenvaihtaja Brysselissä. EU-kirjeenvaihtaja Anniina Luotoseen voi tutustua aiemmassa blogitekstissämme.