Avatar photo

11. marraskuuta 2019

STT:n seuraavat uutiskengurut pongahtavat Australiaan vuodenvaihteessa

Toimittajat Mari Areva ja Milja Rämö
STT:n toimittajat Milja Rämö (vasemmalla) ja Mari Areva aloittavat pian pestinsä uutistoimiston ”kenguruvuorossa” Sydneyssä. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Uutistoimisto STT:n seuraavat Australian-työkiertoon valitut toimittajat Mari Areva ja Milja Rämö valmistautuvat jo muuttoon maailman toiselle puolelle. Rämö siirtyy Sydneyn-toimitukseen näillä näkymin marraskuussa ja Areva vuodenvaihteessa.

Sydneyn-komennus vaatii toimittajilta monipuolista uutisosaamista ja itsenäistä otetta, sillä Australian niin kutsutuilla ”uutiskenguruilla” on hyppysissään uutistoimiston koko yötuotanto. He uutisoivat muun muassa kotimaan ja ulkomaiden tapahtumista ja urheilusta sekä huolehtivat STT:n hälytyspalveluista.

Lähtöön valmistautuvan Arevan mukaan vastuu kotimaan, ulkomaiden ja urheilun yöllisestä uutisseurannasta on iso, mutta aiemmat tehtävät uutistoimistossa ovat jo valmentaneet hyppäämään kenguruvuoroihin.

Toimittaja Mari Areva

Areva on uutisvuorojen ohella työskennellyt STT:llä muun muassa toimitussihteerivuoroissa sekä uutispäällikköä ja muuta pikadeskiä uutisseurannassa tukevissa haukka- ja iltasihteerivuoroissa.

Pestiä Sydneyssä hän kuvailee melko ainutlaatuiseksi työmahdollisuudeksi suomalaismediassa, sillä kirjeenvaihtajapaikkojen lisäksi pitkiä ulkomaankomennuksia ei juuri ole tarjolla.

Muutto toiselle puolelle maailmaa on oiva mahdollisuus oppia uutta ammatillisesti, vähän kuin vaihto-opiskelu aikuisiällä. Työkavereiden kokemukset Sydneystä ovat olleet pääosin niin kehuvia, että odotan innolla oikeastaan kaikkea muuta paitsi varhaisimpia, vartin yli kuusi alkavia aamuvuoroja.

Toimittaja Mari Areva, STT

Milja Rämö on STT:n koti- ja ulkomaan uutisvuorojen ohella työskennellyt muun muassa STT:n nettiuutisvuoroissa.

Toimittaja Milja Rämö

Hänen on erityisen kiinnostunut ulkomaanuutisoinnista, etenkin Lähi-idästä, jonka eri maissa hän on asunut useaan otteeseen ja joista hän on työssään uutisoinut runsaasti.

Australiassa Rämö odottaa pääsevänsä tarkastelemaan maailmaa vähemmän eurosentrisesti.

”Työhön yövuoroissa kuuluu toki paljon uutisointia Yhdysvalloista. Itseäni kiinnostaa myös oppia lisää Kiinasta, joka kuulemma näkyy Australiassa eri tavalla kuin Euroopassa.

Toimittaja Milja Rämö, STT

STT:n yövuorot on tehty Australian Sydneyssä vuodesta 2014. STT:llä on Australiassa työkierrossa kulloinkin neljä toimittajaa, joiden kengurukomennus kestää keskimäärin 1-2 vuotta.

Tänä vuonna STT:n yöuutistoiminta laajenee Sydneystä Pasilaan, kun Yleisradion uutistoimituksen yövuoroja alkavat joulukuussa tehdä STT:n toimittajat.