Avatar photo

4. marraskuuta 2019

Marraskuun kuvanosto: Miten kuvata harmaata ja hämärää?

Sitomisleikkejä ja kevyttä kertomakirjallisuutta harrastavat tietävät harmaalla olevan puolensataa sävyä*. Suomen marraskuun kokeneille tässä ei toki ole mitään uutta.

Kun luonnonvaloa on niukalti tarjolla ja ruskan värikirjo on muisto vain, voi näyttävien kuvien ottaminen olla vaikeaa. Lehtikuvan Heikki Saukkomaa kehottaa lähestymään tilannetta nöyrästi: on vaativaa olla herkkä harmaudelle ja hiljaisuudelle.

Anna harmauden ja pimeyden näkyä, ja tee pienistä elementeistä se kuva. Less is more sopii tähän ohjeeksi.

kuvaaja Heikki Saukkomaa

Jos hämärässä kuvaa käsivaralla ja lyhyillä valotusajoilla, kuvat tärähtävät helposti. Kameran ISO-herkkyyden arvoa suurentamalla valon aiheuttama signaali kuitenkin vahvistuu, mikä mahdollistaa lyhyemmät valotusajat. Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää jalustaa, Saukkomaa sanoo.

Valottomien päivien kuvia

Mutta miten tulisi kuvittaa uutisia, joiden keskeinen sisältö on se, että nyt on harmaata ja pimeää? Kuten uutista, jonka STT julkaisi 16. marraskuuta viime vuonna ja otsikoi seuraavasti: ”Marraskuun alussa synkintä oli Kouvolassa, jossa aurinko ei ole paistanut lainkaan – huomenna valoa saadaan lähes koko maahan, Kouvolaankin.”

Asiakkaille luvattiin uutisen yhteyteen luvattiin tuoretta kuvaa. Kouvolaan saakka ei kuvaajaa lähetetty. Loppusyksyn alakuloisia maisemia löytyi yhtä lailla Helsingistä, jossa Antti Aimo-Koivisto nappasi tarvittavat ruudut koirapuiston kävijöistä.

Oransseihin valjaisiin puettu koira istuu selin kameraan ja katselee taka-alalla näkyviä muita koiria omistajineen.
Sekarotuinen Vieno tarkasteli muita koiria matkan päästä perjantaina 16. marraskuuta 2018. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

.

Heikki Saukkomaa oli taltioinut harmaan sävyjä vajaa viikko aikaisemmin, kun STT:n uutinen kertoi isänpäivää vietettävän harmaassa tihkusateessa.

Harmaanvärisiä elementtikerrostaloja.
Luonto on usein vahvasti esillä sääjuttujen kuvituksissa, mutta taitava kuvaaja hyödyntää myös rakennettua ympäristöä tilanteen mukaan. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

.

Muutamia keltaisia vaahteranlehtiä on vielä kiinni puun oksissa.
Viime vuonna isänpäivän tienoilla ruskan väriloistosta oli enää rippeet jäljellä. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

.

Sää on usein uutinen silloinkin, kun siinä ei tapahdu suurta muutosta

Vuoden mittaan uutistoimistossa kirjoitetaan melkonen pino sääjuttuja. Lämpöennätykset ja myrskyt ovat itsestäänselviä uutisia, mutta usein on niinkin, ettei välittömässä näköpiirissä ole luvassa äkillisiä muutoksia. Marraskuinen harmaus jatkuu koko maassa, povasi 12.11.2018 kirjoitettu uutinen lakoniseen sävyyn.

Patsas puiden oksien takaa kuvattuna.
Marraskuista tunnelmaa tuo koko maassa myös ajoittainen tihkusade, STT kertoi 12. marraskuuta 2018. Lehtikuva / Mesut Turan

.

Lehtikuvan työntekijät ottavat jatkuvasti ajattomia kuvituskuvia keikkojen yhteydessä. Vesa Moilanen poikkesi viime marraskuun alkupuolella Mäntyniemessä, jossa presidentti Sauli Niinistö tapasi EU-parlamentin suurimman ryhmän EPP:n jäseniä. Päivän aikana muistikortille tallentui myös sumun keskellä uiskennelleita vesilintuja.

Lintu ui vedessä, taustalla näkyy sumun keskeltä Helsingin Seurasaari.
Sumu verhosi Seurasaarta Helsingissä 7. marraskuuta 2018. Lehtikuva / Vesa Moilanen

.

Tummaan takkiin pukeutunut nainen kävelee sateenvarjo kädessään kaupungilla.
Marraskuinen katunäkymä Helsingissä olisi sopinut sääuutisen kuvitukseksi useampanakin päivänä. Lehtikuva / Vesa Moilanen

.

Aurinko pilkistää tunturin takaa.
Harmaan verhon takaa kurkistellut aurinko tarjoili niukasti valoa Rukan maisemiin Kuusamossa viime marraskuussa. Lehtikuva / Vesa Moilanen

*Fifty Shades of Grey on brittikirjailija E. L. Jamesin BDSM-seksiä käsittelevän viihderomaanitrilogian ensimmäinen osa.