Avatar photo

12. syyskuuta 2023

Koutsina kasvattajaseurassa – toimituspäällikkö Janne Huuskosen työssä yhdistyy ihmislähtöisyys ja teknologinen ajattelu

Toimituspäällikkö Janne Huuskonen STT:n tiloissa Helsingissä maaliskuussa 2023.
Aiemmalla STT-urallaan vuosina 2006-2018 Janne Huuskonen työskenteli uutistoimistossa toimittajana ja uutispäällikkönä. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Uutistoimituksen päävalmentaja, muotoilee toimituspäällikkö Janne Huuskonen. Huuskosta on juuri pyydetty avaamaan sitä, miten hän mieltää toimenkuvansa, jossa yhtenä keskeisenä vastuualueena on journalistinen laatu ja kehitys.

Huuskonen jatkaa pidemmällä selityksellä: Hänelle journalistin työ on tarjonnut eniten silloin, kun mielenkiintoisia aiheita on päässyt työstämään lahjakkaiden kollegoiden kanssa. Nykyisessä tehtävässään hän voi esimerkiksi haastaviin juttuprosesseihin osallistumalla olla mukana kehittämässä STT:n toimittajien ammattitaitoa ja sitä myötä uutistoimistossa harjoitettavan journalismin laatua.

Valmentaminen saattaa kuulostaa konsulttifilosofien pelikirjasta poimitulta käsitteeltä, mutta urheilutermi on siksikin osuva, että STT:ssä on viime vuosina haluttu brändätä uutistoimistoa journalistien kasvattajaseuraksi.

STT:ssä on kasvatettu myös muihin tiedotusvälineisiin tosi kovia journalisteja. Ja tietysti yrityksen sisällä koulitaan koko ajan toimittajia haastavimpiin tehtäviin, kesätoimittaja- ja harjoittelijatasolta lähtien.

toimituspäällikkö Janne Huuskonen, STT

Huuskonen pohtii, että mahdollisuus kehittymiseen ja erilaisten työroolien kokeiluun voivat olla yksi keskeinen syy siihen, miksi niin moni viihtyy pitkään töissä STT:llä. Vaikka uutistoimistossa luonnollisesti tehdään paljon nopeutta vaativaa journalismia, toimituksesta löytyy monenlaisia toimittajia, ei vain kiivastahtisen uutistyön ystäviä, hän jatkaa.

Loppujen lopuksi diversiteetti on aika laaja ja aika erityyppiset ihmiset voivat löytää uutistoimistosta itselleen sopivan sekoituksen erilaisia tehtäviä.

Tuttuun taloon sisäänajovaiheen kautta

Huuskonen viihtyi itsekin STT:llä yli 10 vuoden ajan ennen siirtymistään markkinointi- ja viestintäjohtajaksi teknologiayritys Utopia Analyticsiin vuonna 2018. Tuttuun kasvattajaseuraansa hän palasi alkuvuodesta aloittaen tuolloin työt uutissuunnittelun päällikön perhevapaan sijaisena.

Huuskosen mukaan vetovastuu uutissuunnittelusta oli hyvä ”reality check” muualla vietettyjen vuosien jälkeen.

Suomen mediakenttää ulkopuolelta tarkasteltaessa voi tuntua siltä, että miksi ei tuostakin mielenkiintoisesta aiheesta uutisoitu tai miksei tuosta toisesta aiheesta kirjoitettu kattavammin tai paremmin. Tässä sisäänajovaiheessa sitä taas tajusi, että kuinka pieni porukka tätä työtä Suomessa oikeasti tekee – enkä siis nyt puhu vain STT:stä.

Vuoden alkupuoliskolla Huuskonen oli uutissuunnittelun päällikkönä päivittäin tekemisissä monien toimittajien ja juttuaiheiden parissa. Toimituspäällikön roolissa hän aloitti vastikään, ja vaikka työnkuvaan sisältyy myös esimerkiksi kehityshankkeisiin osallistumista ja esihenkilövastuuta, uutistyöhön osallistuminen on Huuskoselle olennaisen tärkeää.

Joukkueurheilussahan tunnetaan pelaaja-valmentajia. Ehkä se voisi olla vielä kuvaavampi termi minulle, sillä haluan olla itse mukana journalismin teossa ja ideoinnissa.

Vastaavan päätoimittajan Minna Holopaisen mukaan STT:n uutistyön kannalta oli iso asia saada Huuskonen takaisin joukkueeseen.

Tiedän, että hän tuo uudessa roolissaan lisää journalismia journalismiin ja sen lisäksi kehityshankkeisiin. Parempaa päävalmentajaa emme voisi saada.

vastaava päätoimittaja Minna Holopainen, STT

Kehitysvastuu jakautuu usealle saralle

Huuskosen tuoreessa roolissa kehitysvastuu ei tosiaan tarkoita pelkästään toimittajien sparraamista, vaan oleellisena osana on myös teknologiaan liittyvä kehittäminen.

.

Juuri uutistoimistomaailma tarjoaa Huuskosen mukaan mielenkiintoisen näkökulman mediabisnekseen ja teknologiseen kehitykseen, sillä eri maiden uutistoimistot tekevät paljon yhteistyötä keskenään: jos yksi toimisto kehittää hyödyllisen apuvälineen toimittajien työtä helpottamaan, sille on todennäköisesti kysyntää myös muualla.

Huuskonen arvelee, että Utopia Analyticsissa vietettyjen vuosien ansiosta hänellä itsellään on varsin realistinen käsitys siitä, mihin esimerkiksi tekoäly pystyy ja mihin ei.

Julkaisijoille on oleellista hyödyntää algoritmeja esimerkiksi siinä, miten juttuja tarjotaan luettaviksi verkossa. Näkisin, että meille taas on hyvin luontevaa kehittää STT Vainun kaltaisia palveluja, joista hyötyvät myös asiakastoimituksemme.

Janne Huuskonen