Avatar photo

21. kesäkuuta 2016

Uusien uutiskenguruiden odottamaton ongelma: Emme osaa ääntää vettä

Miten uutiskenguru valmistautuu muuttamaan maapallon toiselle puolelle?

Seuraavat STT:n Australian-työkiertolaiset Kerttu Heikura ja Minna Pulli jakavat lähtötunnelmiaan.

Uutiskenguru Kerttu Heikura:

Australiaan lähtö lähestyy ja olemme ehtineet selvittää kaikenlaista maahan liittyvää tärkeästä vähemmän tärkeään. Olemme esimerkiksi googlailleet aussiaksentin lainalaisuuksia. Pelkästään sanan water ääntämisyritykset ovat aiheuttaneet naurukohtauksia. Wata? War-dah? Wohdah?

Olemme jo ikaisemmin reissuilla huomanneet, ettei australialaisten puheen ymmärtäminen ole sitä helpointa hommaa. Vaikka tilanteet ovat lähinnä herättäneet hilpeyttä, niin pienestä valmistautumisesta tulevaan ei liene haittaa.

Kohtahan sen näkee kuinka nopeasti korva tottuu.

Minun lentoni Sydneyyn lähtee jo kesäkuun lopussa, eli jäljellä on vain enää viimeiset lähtöjärjestelyt. Ennen lähtöä on esimerkiksi ratkaistava, kuinka pakkaan kaksi surffilautaa, vaatteet ja muut välttämättömyydet mukaan, jotta jaksan vielä raahata kaiken mukanani lentokentälle. Lähtevien tavaroiden määrä on tähän mennessä vähintään puolittunut suunnitellusta. Sitä paitsi 80 litran rinkka ja lautapussi eivät vedä loputtomiin tavaraa. Laudoista en kuitenkaan aio luopua.

STT:n toimittaja Minna Pulli ottaa kuvan itsestään ja kollegastaan Kerttu Heikurasta sivupeilin kautta.
Minna Pulli ja Kerttu Heikura pääsevät pian surffamaan Australiaan. Kuva: Minna Pulli

Minna lentää Sydneyyn vasta syksyllä, joten pakkaamisen suhteen tuleva kengurukollegani voi vielä ottaa rennosti. Minna on kuitenkin jo ratkaissut tilaa vievien lautojen ongelman: toinen laudoista jäänee Suomeen mökille sukulaisten lasten leikkikaluksi.

Tässä vaiheessa lienee syytä mainita, että me molemmat hurahdimme surffaamiseen reilu kolmisen vuotta sitten Indonesiassa. Sen jälkeen olemme matkustelleet yhdessä laudat mukanamme, viimeksi toukokuussa.

On siis vain plussaa, että uusi työympäristömme Australiassa mahdollistaa surffaamisen. Aikaisten työvuorojen takia aamusurffille tuskin on mahdollisuuksia, mutta ajatus veteen menemisestä työpäivän jälkeen tuntuu mahtavalta.

Uutiskenguru Minna Pulli:

Nappasin Kertulta koneen tasapuolisuuden vuoksi. Kovin tasapuolista näiden lähtövalmisteluiden tekeminen ei ole vielä muuten ollut. Aikaisemman lähtönsä takia Kerttu on hakenut ja saanutkin jo viisuminsa. Nyt minä olen voinut kysyä Kertulta aina, kun on tullut ongelma vastaan.

Joitakin pikkuasioita emme kuitenkaan ole saaneet vielä yhdessäkään ratkaistua. Esimerkiksi on edelleen suuri kysymysmerkki, kannattaako paikan päältä hankkia autoa vai ei. Asumme kaupungissa, jossa liikennettä riittää varmasti ruuhkaksi asti, mutta toisaalta nelipyöräisellä olisi helpompi liikkua kauemmaksikin lautojen kanssa.

Monesta muusta asiasta olemme jo onneksi saaneet kengurukollegoiltamme kullan arvoisia vinkkejä. Ihmeteltäviä ja opittavia asioita on silti varmasti reilusti edessä, kunhan pääsemme kumpikin ajallamme perille.

Ainakin tuo aikaisemmin mainittu ääntäminen voisi olla hyvä oppia…

Tavallisia ja vähemmän tavallisia työpäiviä

Kertun lähdöstä on kerrottu STT:n blogissa jo aiemmin. Lue täältä, mitä uutiskengurun tavalliseen työpäivään kuuluu.

On myös työpäiviä, jotka eivät ole niitä tavallisia. Lue, millainen yö uutiskenguruilla oli 13. marraskuuta 2015, kun uutispäivystys oli juuri siirtynyt Helsingistä Sydneyyn – ja hetken päästä toimituksen tavoitti tieto, että keskellä Pariisia on meneillään terrori-iskujen sarja.

Lue STT:n tiedote uusimmasta uutiskenguruvalinnasta. Kerttu Heikura aloittaa pestinsä Sydneyssä heinäkuussa ja Minna Pulli syyskuussa.

Seuraa Minnaa ja Kerttua Twitterissä: @MkMinna ja @KerttuHeikura