Avatar photo

7. kesäkuuta 2016

Rikosuutinen ei synny ilman hyvää taustatyötä

Noin 95 prosenttia oikeustoimittajan työstä ei suinkaan ole käräjäsaleissa istumista vaan kuluu tietokoneen ääressä ja puhelimessa puhuen. Uutisia ei synny ellei rikostoimittaja ole tehnyt kotiläksyjään hyvin.

Toimituksen sähköpostiin saapuu päivittäin toistasataa viestiä tuomioistuimilta ja esitutkintaviranomaisilta. Toimittajat haarukoivat posteista kiinnostavia rikosnimikkeitä ja nimiä. Sen jälkeen he tilailevat syytteitä ja tuomioita, lukevat niitä ja tutkivat, kätkeytyykö niihin uutisia.

STT:n rikostoimittaja Janne Huuskonen työpisteellään.

STT:n rikostoimittaja Janne Huuskonen työssään. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Samaan aikaan oikeustoimittajat koettavat pysyä kärryillä siitä, mitä Suomen rikos- ja oikeusrintamalla tapahtuu nyt ja seuraavaksi. Tämä tarkoittaa puheluja ja meilejä tutkinnanjohtajille, syyttäjille, käräjäsihteereille ja muille tietolähteille. Jos aiheesta on kerran julkaistu uutinen, tiedotusvälineen velvollisuus on seurata tapauksen käsittely loppuun asti.

STT:ssä kutsumme tätä työtä lapioinniksi. Vaikka työ tuntuu joskus yksitoikkoiselta, poikii se meheviä uutisia ja skuuppejakin. Ilman tätä perustyötä rikostoimittaja ei tiedä, milloin ja missä oikeudenkäynti alkaa, mistä tapauksessa oikeasti on kyse ja miten rikokset ovat kietoutuneet vyyhdeiksi. Ilman tätä työtä ei synny uutisia eikä prosesseja pystytä seuraamaan loppuun saakka.

Odottelun ja kiireen aaltoja käräjillä

Rikosjutun seuranta on kutkuttavimmillaan, kun asian käsittely käräjillä alkaa.

Jo aamu on sähköä täynnä. Media alkaa parveilla oikeustalon sisääntulon tuntumassa puolisen tuntia ennen istunnon alkua.

Salamavalot välkkyvät, kun istuva kansanedustaja ja entinen ministeri kopaisee vyönsä solkea käräjätalon turvatarkastuksessa.

Joukko toimittajia odottamassa Helsingin käräjäoikeuden aulassa.

Toimittajia Helsingin käräjäoikeuden aulassa. Lehtikuva / Seppo Samuli

Metallinpaljastimen tuolla puolen odottaa media. Toimittajat tuuppivat toisiaan ja murahtelevat. Ihmismuurista ojentuu ministeriä kohti käsiä, jotka pitelevät nauhureita ja mikrofoneja. Oikeustalon vartija komentaa toimittajia ja kuvaajia taaksepäin, etteivät he tukkisi koko sisäänkäyntiä.

Vakavailmeinen ministeri astuu tv-kameroiden valoihin. Toimittajat saavat kommenttinsa ja hajaantuvat kirjoittamaan, sanelemaan ja julkaisemaan juttunsa.

Päivä jatkuu odottelun ja kiireen aalloissa.

STT Vainu auttaa seurannassa

STT julkaisee syksyllä rikos- ja oikeusprosessien seurantaan tarkoitetun työkalun medialle. STT Vainun asiakas saa käyttöönsä tiedot, joita STT:n oikeustoimitus päivittäin kerää ja päivittää.

Valtakunnallisesta tietokannasta löytyvät STT:n tiedossa olevat kiinnostavat rötökset, riidat ja niiden taustat.

Tutustu STT Vainuun

Janne Huuskonen
Kirjoittaja on STT:n rikostoimittaja ja uutispäällikkö