Avatar photo

6. toukokuuta 2022

Uutistoimistot STT:n silminä ja korvina maailmalla – Italian ANSA uusin kumppani STT:n verkostossa

Pienenä uutistoimistona STT:llä ei ole mahdollisuutta lähettää omia toimittajia jokaiseen maailman kolkkaan. Alati kasvavan yhteistyöverkon avulla STT:n on kuitenkin mahdollista olla muilla tavoin läsnä eri puolilla maailmaa. Yhteistyöverkostoon kuuluvat omien toimittajien ja avustajien lisäksi muut uutistoimistot.

Uutistoimistoyhteistö auttaa meitä tässä tarjoamalla luotettavaa tietoa eri puolilta maailmaa. Luotettavan tiedon merkitys on korostunut pandemian ja Ukrainan sodan aikana. Uutistoimistoilla on keskeinen rooli oikeellisen tiedon välittämisessä ja taistelussa valeuutisia vastaan.

Kimmo Laaksonen, STT:n toimitusjohtaja

ANSA:lta uusia näkökulmia

Vastikään STT sopi juttuvaihdosta Italian uutistoimiston ANSA:n kanssa. Yhteistyö sopimus allekirjoitettiin Helsingissä viime viikolla.

Italia on keskeinen eurooppalainen ja globaali vaikuttaja. Yhteistyö ANSA:n kanssa antaa STT:lle silmät ja korvat Italian uutisiin ja italialaisten elämään. ANSA:n vahva läsnäolo Latinalaisessa Amerikassa antaa STT:lle mahdollisuuden nostaa esiin näkökulmia, joita STT:n ei ole aiemmin ollut mahdollista seurata.

Kimmo Laaksonen, STT:n toimitusjohtaja

Uudet kumppanuudet täydentävät yhteistyöverkostoamme, joka on olennainen osa kansainvälistä strategiaamme. Tavoitteenamme on saada ja tuoda saataville kattavaa ja jäsenneltyä tietoa kansainvälisellä tasolla.

Stefano De Alessandri, ANSA:n toimitusjohtaja
Toimitusjohtajat Stefano De Alessandri (ANSA) ja Kimmo Laaksonen (STT) kättelevät.
Toimitusjohtajat Stefano De Alessandri (ANSA) ja Kimmo Laaksonen (STT) allekirjoittivat yhteistyösopimuksen Helsingin MINDS-konferenssin yhteydessä. Kuva: Rodolfo Cardarelli / ANSA

STT:lle on myös tärkeää, että Suomesta välittyy maailmalle ajantasainen ja oikea kuva.

Suomen poliittisen ympäristön nopea muutos liittyen turvallisuuskysymyksiin herättää merkittävästi kiinnostusta. Olemme tilanteessa, missä Suomi on noussut kansainvälisen uutisoinnin valokeilaan uudelle tasolle. STT:n ympärivuorokautinen uutistuotanto varmistaa nopeaa ja luotettavaa uutissisältöä, joka luo ajantasaisen tilannekuvan maamme tärkeistä aiheista.

Kimmo Laaksonen, STT:n toimitusjohtaja

Juttuvaihtoa ja kehitystä

AFP on STT:n ensisijainen kansainvälinen yhteistyökumppani. AFP:n ja ANSA:n lisäksi STT tekee yhteistyötä muun muassa pohjoismaisten uutistoimistojen, Espanjan uutistoimiston EFE:n, Itävallan uutistoimiston APA:n ja Belgian uutistoimiston Belgan kanssa. Yhteistyötäsopimuksia on vireillä myös muiden uutistoimistojen kanssa.

STT:llä ei ole varsinaista englanninkielistä tuotantoa, mutta kansainvälisten yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden on mahdollista saada englanniksi ja ruotsiksi automaattikäännetty uutisvirta. Koneellisesti käännetyt uutiset eivät sovellu sellaisenaan julkaistavaksi, mutta auttavat ymmärtämään, mitä Suomessa tapahtuu ja mistä meillä puhutaan.

Juttuvaihdon lisäksi uutistoimistot tekevät paljon yhteistyötä kehityksen saralla. Tämän yhteistyön keskiössä on MINDS International -järjestö, jonka konferenssi järjestettiin viime viikolla Helsingissä.