Avatar photo

3. toukokuuta 2024

Sananvapauspalkinto STT:n entiselle toimittajalle ja entiselle päätoimittajalle – ”Poikkeuksellista rohkeutta ja harvinaista selkärankaa”

Johanna Aatsalo ja Kari Väisänen vastaanottivat IPI Suomen ryhmän vuosittaisen sananvapauspalkinnon kansainvälisen lehdistönvapauden päivän tilaisuudessa Helsingissä.
STT:n entinen toimittaja Johanna Aatsalo ja entinen päätoimittaja Kari Väisänen vastaanottivat IPI Suomen ryhmän vuosittaisen sananvapauspalkinnon kansainvälisen lehdistönvapauden päivän tilaisuudessa Helsingissä. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Lehdistön- ja sananvapauden edistämistä ajavan International Press Instituten (IPI) Suomen ryhmä on myöntänyt sananvapauspalkinnon STT:n entiselle toimittajalle Johanna Aatsalolle ja STT:n entiselle päätoimittajalle Kari Väisäselle. Kansainvälisenä lehdistönvapaudenpäivänä jaettava palkinto myönnettiin työstä, jonka Aatsalo ja Väisänen tekivät vuonna 1998 selvittäessään dopingin käyttöä suomalaisessa hiihtourheilussa.

Dopinguutista seurasi valtava kohu ja oikeusprosessi, jossa kaksikko tuomittiin herjauksesta ja maksamaan suuret korvaukset. Molempien urat kärsivät. Aatsalo on kuvannut tuskaa ja taistelua tammikuussa 2024 ilmestyneessä kirjassaan Paljastus. Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa (WSOY).

Aatsalo ja Väisänen osoittivat poikkeuksellista rohkeutta ja harvinaista selkärankaa uskaltaessaan julkaista tietoja luvattomien aineiden käytöstä maastohiihdossa aikana, jolloin vaikenemisen laki ja menestymisen pakko suojelivat koko lajia, dopingin käyttäjiä ja Hiihtoliittoa. Sekä Aatsalo että Väisänen joutuivat maksamaan paljastuksesta ammatillisesti, juridisesti, taloudellisesti ja henkilökohtaisesti raskaan hinnan, minkä lisäksi osa heidän kollegoistaan käänsi heille selkänsä.

IPIn Suomen ryhmä palkintotiedotteessaan.

Paluu oikeussaliin

STT:n ex-toimittaja Johanna Aatsalo ja ex-päätoimittaja Kari Väisänen kuultavana Suomen Hiihtoliiton ja Suomen Tietotoimiston (STT) välisessä doping-jutun oikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikedessa huhtikuussa 2011.
Johanna Aatsalo ja Kari Väisänen olivat kuultavina Suomen Hiihtoliiton ja STT:n välisessä doping-jutun oikeudenkäynnissä huhtikuussa 2011. Lehtikuva / Jussi Nukari

Epäily laajasta dopingin käytöstä suomalaisen maastohiihdon huipulla sai uusia kierroksia vuonna 2001, kun joukko maajoukkuehiihtäjiä jäi kiinni Lahden MM-kisoissa. IPI toteaa, että vaikka STT:n alkuperäinen uutinen ei ollut täydellinen, kuuden hiihtäjän kärähtäminen hemohesin käytöstä Lahdessa osoitti, että suomalainen hiihtomenestys oli perustunut laajamittaiseen ja häikäilemättömään dopingin käyttöön.

Vuonna 2011 Aatsalo ja Väisänen palasivat oikeussaliin. Tällä kertaa syytettyjen penkillä olivat entinen hiihtäjä ja kolme entistä hiihtojohtajaa, jotka olivat aikoinaan vaatineet korvauksia Aatsalolta, Väisäseltä ja STT:ltä. Oikeusprosessissa kävi ilmi, että STT:n alkuperäisessä dopinguutisessa nimetty hiihtäjä oli käyttänyt kiellettyjä aineita ennen jutun julkaisua ja osa hiihtovaikuttajista oli tiennyt dopingista. Entinen hiihdon päävalmentaja ja nimetty hiihtäjä tuomittiin törkeästä petoksesta.

Suomen IPI kiittää Aatsaloa ja Väisästä siitä, että nämä jaksoivat käydä läpi vuosikausia jatkuneen, piinallisen oikeusprosessin. Heidän kohtalonsa toimii varoittavana esimerkkinä siitä, kuinka oikeudenkäyntejä saatetaan käyttää median pelotteluun ja vaientamiseen ja kuinka kauan totuuden esiintulo voi kestää jopa sananvapauden mallimaassa.

Rohkeus osa journalismia

Johanna Aatsalo kirjansa mediatilaisuudessa Helsingissä.
Johanna Aatsalo Paljastus. Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa -kirjansa mediatilaisuudessa Helsingissä tammikuussa. Lehtikuva / Markku Ulander

STT:n nykyinen vastaava päätoimittaja Minna Holopainen onnittelee palkittuja koko STT:n puolesta. Holopaisen mukaan journalismiin kuuluu rohkeus, ja yleisön pitää saada tietää, jos ja kun kulisseissa toimitaan toisin kuin julkisuudessa kerrotaan.

Sanansaattajan osa voi joskus olla karu, kuten Johannan ja Karin esimerkki kertoo, ja on oikein, että nyt neljännesvuosisadan jälkeen tästä näkökulmasta viimein keskustellaan. Kiitän heitä ja IPIn Suomen ryhmää siitä, että tämäkin puoli maastohiihdon dopinghistoriasta on saanut ansaitsemansa huomion.

vastaava päätoimittaja Minna Holopainen, STT

IPI Suomen palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan laajasti edistänyt sanan- ja lehdistönvapauden toteutumista sekä journalistien ja median toimintaedellytyksiä ja yhteiskunnan avoimuutta.