Avatar photo

23. huhtikuuta 2024

Venetsiasta Roomaan! STT rakentaa uuden ohjelmatietojärjestelmän kotimaisia tiedotusvälineitä palvelemaan

Mies käyttää kaukosäädintä katsoessaan televisiota kotisohvalla.
Lehtikuva / Mikko Stig

Television ohjelmatiedot ovat usein lehtien tarkimmin syynättyä aineistoa. Monet mediatalot ovat hakeneet näitä tietoja lehtiensä sivuille televisioyhtiöiden yhdessä tarjoamasta Venetsia-ohjelmatiedotusjärjestelmästä.

Venetsia tulee sulkeutumaan lokakuun jälkeen, mutta Suomen Tietotoimisto on ryhtynyt rakentamaan uutta korvaavaa palvelua medioiden tarpeisiin. STT:n Rooma-nimellä kulkevan ohjelmatietojärjestelmän tarkoituksena on siis tarjota keskeisimpien televisio- ja radio-ohjelmien tietoja yhden luukun periaatteella siten, että saatavilla ovat kaikki suomalaisen printtimedian kannalta olennaiset tiedot yhtenevässä muodossa.

Jatkokehitystä tarpeiden mukaan

Käytöstä poistuva Venetsia-järjestelmä on aikanaan rakennettu etenkin printtimedian tarpeisiin, ja ensivaiheessa myös STT:n tarjoaman Rooman painopiste on painetuissa lehdissä. Vaikka fokus on aluksi tiukkarajainen, se ei sulje pois mahdollisuuksia jatkokehitykseen, kertoo STT Mediapalveluiden liiketoimintajohtaja Pihla Lehmusjoki.

Teimme alkuvuodesta asiakaskartoitusta, jonka perusteella pyrimme hahmottamaan kaikkein keskeisimmät tarpeet. Uuden palvelun toimintavarmuuden takaaminen on aluksi keskiössä, mutta meillä on mahdollisuus kehittää palvelua jatkossa yksittäisten asiakkaiden tai asiakasryhmien tarpeiden mukaan.

liiketoimintajohtaja Pihla Lehmusjoki, STT

Lehmusjoen mukaan Rooman on tarkoitus avautua asiakkaiden käyttöön syyskuun alussa eli hyvissä ajoin ennen Venetsian sulkeutumista.

Moni asia pysyy ennallaan

STT Rooma tulee tarjoamaan ohjelmatietodataa keskeisimmistä tv- ja radiokanavista, joiden tietoja tällä hetkellä saa Venetsian kautta. Dataa tarjotaan Rooman kautta samassa formaatissa ja samalla jakelutavalla kuin Venetsiassakin. Myöhemmässä vaiheessa tiedostojakelun rinnalle tulee todennäköisesti tarjolle myös rajapintavaihtoehto, Lehmusjoki sanoo.

Hän muistuttaa, että STT tarjoaa tv-ohjelmatietopalvelua erillispalveluna myös laajemmasta kanavajoukosta. Tälläkin hetkellä STT:n tuotannossa on tarjolla 23 muun kanavan tiedot.

Rooma-palvelun kehitys ei vaikuta jo olemassa olevaan ohjelmatietopalveluumme kuin siltä osin, että yhtenäistämme formaatteja, mikä on asiakkaidenkin kannalta tarkoituksenmukaista.

Rooman teknisen toteutuksen STT tekee yhdessä pitkäaikaisen teknisen kumppaninsa Namian kanssa. STT ja Namia ovat aiemmin kehittäneet omaan ja asiakaskäyttöön useita palveluita, kuten rikos- ja oikeustoimittajille tarkoitetun STT Vainun ja analytiikkapalvelu STT Tarkkailijan.