Avatar photo

20. tammikuuta 2020

STT:n moderointi laajenee – Yle uudeksi asiakkaaksi, moderointiperiaatteet julkisiksi

Miehen käsi pitelee kännykkää, jonka näytöllä on Ylen keskustelupalstan sisältöä.
Kuva / Pihla Lehmusjoki

Suomen Tietotoimisto on alkanut moderoida Yle Uutisten kommenttiosioita.

On iloinen asia, että uutismedian suuret toimijat luottavat meihin tässäkin asiassa. Palvelun keskittäminen on järkevää, sillä myös osaaminen kasvaa, kun moderaattorit tekevät töitä saman katon alla. Suomessa luonteva tuottaja tällaiselle keskitetylle palvelulle on STT.

Toimitusjohtaja Kimmo Pietinen, STT

Asiakkaina kolme valtakunnallista mediaa

STT:n moderoinnin ensimmäinen asiakas oli Ilta-Sanomat viime vuoden marraskuussa. Helsingin Sanomien artikkelikommenttien moderointi siirtyi STT:n hoidettavaksi tammikuun puolivälissä.

STT:n tavoitteena on edistää asiakkaidensa ja näiden yleisöjen välistä vuorovaikutusta, joka vie keskustelua eteenpäin ja luo arvoa myös keskustelua seuraaville lukijoille.

STT on Ylelle tärkeä strateginen kumppani. Uusi sopimus on myös osoitus kotimaisen median yhteistyöstä ja uusista mahdollisuuksista. Journalistinen media voi yhdessä toimia paremman suomalaisen keskustelukulttuurin laadun ja faktojen puolesta.

Uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen, Yle

Moderointia ei tehdä uutistoimituksessa

STT:llä keskusteluja valvovat toimihenkilöt, joilla on aiempaa kokemusta moderoinnista. Työtä ei tehdä STT:n uutistoimituksessa, eikä se muuta Ylessä aiemmin noudatettua moderointilinjaa.

Kaikki STT:n moderointiasiakkaat määrittelevät ohjeet ja linjan, joiden mukaan STT:n moderoijat työskentelevät.

Asiakkaiden ohjeistusten pohjalta on toimitettu STT:n moderointiperiaatteet, jotka julkaistiin maanantaina STT:n nettisivuilla.

Verkkokeskustelun yhteiskunnallinen merkitys kasvaa tulevaisuudessa, joten on tärkeää, että periaatteet ovat yleisön luettavissa.

Liiketoimintapäällikkö Maunu Anhava, STT

Keskustelijoiden esittämät näkemykset eivät vaikuta siihen, julkaistaanko ne vai ei, jolleivat ne ole lainvastaisia, muita ihmisiä asiattomasti loukkaavia tai ilmeisen paikkaansa pitämättömiä. Kommenttinsa saa julki, kun pysyy asiassa ja esittää ajatuksensa asiallisesti.

STT on ensimmäinen uutistoimisto Euroopassa, joka ryhtyy tarjoamaan kommenttiosioiden moderointia laajamittaisena palveluna. Australiassa uutistoimisto AAP tarjoaa media-asiakkailleen kommenttiosioiden moderointia.