Avatar photo

19. kesäkuuta 2019

STT valjastaa uutta teknologiaa kuvaajien oikeuksien puolustamiseen

Nainen seuraa pikkukiikareilla eduskunnan istuntoa joulukuussa 1965 otetussa mustavalkoisessa kuvassa.
Ilman voimassa olevaa julkaisulupaa kuvan julkaisu katsotaan tekijänoikeusrikkomukseksi. Lehtikuva / Pentti Koskinen

STT on aloittanut yhteistyön tanskalaisyritys Copyright Agentin kanssa Lehtikuvan kuvien tekijänoikeuksien valvomisessa.

Suomen suurimpana kuvatoimistona Lehtikuva edustaa lukuisia kotimaisia ja ulkomaisia valokuvaajia ja kuvatoimistoja ja on siksi velvoitettu varmistamaan, ettei Lehtikuvan omia tai sen edustuksessa olevia kuvia käytetä tekijänoikeuden vastaisesti ilman julkaisulisenssiä. Lehtikuva on sitoutunut varmistamaan, että valokuvaajat saavat korvauksen kuviensa julkaisusta.

Copyright Agent on tekijänoikeusrikkomusten selvityksiin erikoistunut yritys, joka tekee yhteistyötä kaikkien pohjoismaisten uutiskuvatoimistojen kanssa. Copyright Agent etsii ilman lisenssiä julkaistuja kuvia internetistä, hoitaa oikeudenmukaisten korvausten laskutuksen sekä vastaa laskutukseen liittyvästä asiakaspalvelusta. 

STT on valtuuttanut Copyright Agentin hoitamaan mahdollisten tekijänoikeusrikkomusten selvitys- ja laskutustyön puolestaan. Copyright Agent ottaa siis uutistoimiston puolesta yhteyttä tahoihin, joiden epäillään julkaisseen kuvan tai kuvia tekijänoikeuksien vastaisesti. Epäillyt rikkomukset pyritään tarkistamaan mahdollisimman tarkkaan jo ennakkoon turhien yhteydenottojen välttämiseksi.

Valvontaa ja opastusta

Aiemmin kuvien tekijänoikeusrikkomusten etsiminen oli varsin manuaalista ja aikaa vievää työtä, kertoo Johanna Oksanen, Lehtikuvan kuvahallinnan ja kumppanuuksien päällikkö.

Nykyisin kuvantunnistustekniikoilla kuvia pystyy löytämään automatisoidusti halutulta maantieteelliseltä alueelta. Jos etsitty kuva löytyy verkosta, kuvahaku löytää sen.

Oksasen mukaan tekninen kehitys mahdollistaa tehokkaamman kuvakäyttöjen kartoitustyön, ja yhteistyö Copyright Agentin kanssa on siksi mielekästä.

Vaikka kuvien käyttö on kasvussa, samaan aikaan kuvien käyttöön liittyvät oikeudet ovat usein epäselviä, Oksanen lisää.

Lehtikuva pyrkii valvomaan omia ja edustamiensa kuvaajien oikeuksia, mutta samalla opastamme kuvien oikeuksista.