Avatar photo

18. maaliskuuta 2019

Trump–Putin-kuvalle kunniamaininta – ”Tunnelma oli vakava ja jännittynyt”, kertoo Lehtikuvan kuvaaja presidenttien kohtaamisesta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat delegaatioiden työlounaalla Presidentinlinnassa Helsingissä 16. heinäkuuta 2018.
Jännite pöydän ympärillä on vahva. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää väistävän venäläiskollegansa Vladimir Putinin katsetta ruokapöydässä Presidentinlinnassa heinäkuussa 2018. Tunnelma on vakava ja jännittynyt, kuvailee Lehtikuvan Heikki Saukkomaa.

Saukkomaan kuva on saanut kunniamaininnan Suomen kuvajournalistien Kuvajournalismi 2018 -kilpailussa.

Tuomaristo arvioi näin: ”Kansainvälistä tasoa oleva kuva on tehty parissa minuutissa. Kuvaajalla on ollut vain hetki aikaa, mutta Trumpin ja Putinin ilmeet kertovat paljon. Kohtaamisessa tapahtuu paljon sellaista, josta emme tiedä mitään. Jännite pöydän ympärillä on vahva.”

”Putin ikään kuin haluaisi haastaa ja Trump väistää”

Trump ja Putin ovat istuutuneet valtuuskuntiensa kanssa lounaalle kahdenkeskisten neuvotteluiden jälkeen.

Mitä he ikinä puhuivatkaan kahden kesken, he ehkä miettivät sitä ruokapöydässäkin vielä.

Heikki Saukkomaa

Saukkomaan mielestä presidenttien ilmeet ovat hyvät. Hän tulkitsee tilannetta niin, että Putin ikään kuin haluaisi haastaa Trumpia, joka väistää tai ajattelee ehkä jotain muuta.

Hiljainen hetki kesti minuutin

Tilanteen kuvaamiseen oli aikaa minuutin verran. Se on aika pitkä aika, Saukkomaa sanoo.

Koko minuutti meni niin, etteivät he sanoneet sanaakaan. Ehkä he odottivat, että lähdemme pois. Eivät he ehkä halunneetkaan puhua meidän aikanamme mitään. Se oli ihan hiljainen hetki.

Keikka oli ikimuistoinen, ryysäämistä ja kansainvälistä meininkiä. Pyörityksessä ei ehdi juuri ajatella, mutta valintoja on tehtävä koko ajan.

Saukkomaa haki kuvauspaikan, jossa Trump ja Putin asemoituvat juuri hänen haluamallaan tavalla, ja valitsi objektiivin. Presidentit piirtyvät tarkempina kuin muut.

En tietenkään nähnyt kuvan tilannetta – niitä ilmeitä – sillä hetkellä, kun kuvasin. Ne löytyivät myöhemmin.

Muistatko nämä Lehtikuvan kuvat:

Niinistön kruunukuva: kuvaaja etsi sopivaa kuvakulmaa lattianrajassa kontaten

Kun Paavo eduskuntaan palasi

Lehtikuvan Lennu-kuva ihastuttaa maailmalla