Avatar photo

7. maaliskuuta 2022

Ukrainan sodan syttyminen korosti nopeiden ensiuutisten merkitystä – STT:n viivauutisten määrä nousi kevään 2020 kiivaan koronavaiheen tasolle

Mielenosoittaja heilutti Ukrainan lippua Valtioneuvoston edustalla Helsingissä.
Mielenosoittaja heilutti Ukrainan lippua Helsingissä 27. helmikuuta, jolloin valtioneuvosto oli koolla liittyen Ukrainalle annettavaan apuun. Lehtikuva / Jussi Nukari

Suomen Tietotoimistossa tehtiin helmikuussa huomattavasti normaalia enemmän niin sanottuja viivauutisia. STT:n uutistuotannossa viivat edustavat otsikoimattomia ja hyvin tiiviitä uutisia, jotka toimivat herätteenä silloin, kun jostain tärkeästä aiheesta on saatu uutta ja merkittävää tietoa.

Edellisen kerran viivoja on tehty samassa mitassa maaliskuussa 2020, kun koronapandemia sulki maailman ja Suomen. Juuri kriisioloissa uutistoimiston yhteiskunnallinen merkitys korostuu, STT:n silloinen toimitusjohtaja Kimmo Pietinen kommentoi koronakevään uutisointia blogissamme.

Uutistekstiviestejä liki tuplamäärä

Jo 4. helmikuuta alkaneet ja runsaat pari viikkoa kestäneet Pekingin talviolympialaiset kiihdyttivät napakoiden ensiuutisten julkaisutahtia. Viivojen kokonaismäärä nousi poikkeukselliselle tasolle kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Ukrainan sotauutisoinnin mittaluokan poikkeuksellisuutta alleviivaa se, että Venäjän hyökkäys tapahtui kuukauden lopussa, mutta silti se vaikutti viivojen määrään huomattavasti enemmän kuin lähes koko kuukauden ajan uutisointiin vaikuttaneet olympialaiset.

liiketoimintajohtaja Pihla Lehmusjoki, STT

Kaikkiaan viivoja tehtiin helmikuussa 438 kappaletta ja yli kolmannes niistä lähetettiin kuun viimeisen viikon aikana.

Viivojen paljous heijastuu suoraan myös STT:n tekstiviestiuutispalveluun. Viivat pyritään kirjoittamaan aina valmiiksi 156 merkin SMS-mittaan, jotta ne olisi mahdollisimman nopea välittää uutistekstiviestien tilaajille.

Helmikuussa STT:n uutistekstareita toimitettiin asiakkaiden kännyköihin yli 164 000 kappaletta, mikä on normaaliin kuukauteen verrattuna lähes kaksinkertainen määrä.

Versioiden määrä kasvoi maltillisemmin

Laajojen ja merkittävien uutisaiheiden kohdalla on tyypillistä, että viivoja tehdään useita sitä mukaa, kun jostakin asiasta saadaan uutta tietoa. Viivauutisointia seuraa aina pidempien juttuversioiden tekeminen . Pidemmissä teksteissä yhdistellään tietoja ja kontekstoidaan ja taustoitetaan kulloistakin uutisaihetta laajemmin.

Pidempien versioiden osalta helmikuu ei näyttäytynyt yhtä poikkeuksellisena kuin pelkkiä viivauutisia tarkasteltaessa. STT:n uutistoimitus kyllä kirjoitti helmikuussa erilaisia juttuversioita enemmän kuin kuukauden aikana keskimäärin, mutta tuoreessa kriisitilanteessa selkin muutos on ollut juuri tiivismuotoisten ensiuutisten voimakas kasvu.