Tyylikirjan valikko

 • Tyylikirja
 • Yleistä
 • Ideasta jutuksi
 • Viivasta loppuversioon
 • Jutun kieli ja sisältö
 • Kuvitus
 • Nimiohje
 • Sanastot
 • Toimittajan etiikka ja juridiikka
 • Moderointi
 • Viivauutinen

  TEE UUDESTA, MERKITTÄVÄSTÄ TIEDOSTA ENSIN HERÄTTEEKSI OTSIKOIMATON VIIVAUUTINEN.

  Pyri viivauutisessa 156 merkin mittaan, jotta viivasta voidaan tarvittaessa tehdä mahdollisimman helposti myös tekstiviestiuutinen. Muutaman merkin ylitys käy kuitenkin uutislinjalla päinsä. Kiireisessä uutistilanteessa aikaa ei kannata käyttää viimeisten merkkien poistamiseen, jollei lyhentämisen paikkaa luontevasti löydy.

  MERKITSE VIIVAUUTISESSA LÄHDE TEKSTIN SISÄÄN.

  Jämsässä on sattunut bussin ja rekan nokkakolari. Turmassa on kuollut ainakin viisi ihmistä, kertoo poliisi. Valtatie 9 on poikki.

  Ulkomaanuutisissa viiva tehdään yleisimmin kansainvälisten uutistoimistojen perusteella. Tällöin viivassa on tärkeämpää mainita alkuperäinen lähde (esimerkiksi armeija) kuin uutistoimisto, jonka kautta tietoa on tullut. Jos tieto on kuitenkin kiistanalainen tai epäilyttävä, uutistoimistolähde mainitaan.

  ITV News ja BBC ovat julistaneet EU-eron kannattajat voittajiksi Britannian kansanäänestyksessä. Britannia jättää unionin.

  Mediat: Nizzan syyttäjänviraston mukaan jopa 60 ihmistä on kuollut kuorma-auton ajettua väkijoukkoon. Reutersin mukaan auton kuljettaja ammuttiin.

  KÄYTÄ VIIVAUUTISESSA PRIORITEETTIA 2, POIKKEUKSELLISEN MERKITTÄVISSÄ UUTISISSA PRIORITEETTIA 1.

  Jos jutulle ei ole valmiiksi luotu aihetta, luo viivauutista varten suoraan juttupohja. Täytä juttupohjan saatekaavioon juttutyyppi ja osasto, jätä muut kentät täyttämättä.

  Lähetä viivauutinen deskiin, jossa toimitussihteeri lukee sen ja lähettää sen linjoille. Tämän jälkeen toimitussihteeri muotoilee viivasta tekstiviestiuutisen, jonka hän niin ikään lähettää ulos.

  LUO JUTULLE AIHE HETI VIIVAN LÄHETTÄMISEN JÄLKEEN.

  Poikkeustilanteissa viivauutinen voidaan lähettää linjalle suoraan, kunhan sen lukee joku toinen toimittaja ennen lähetystä.

  ILMOITA AINA UUTISPÄÄLLIKÖLLE TAI TOIMITUSSIHTEERILLE, JOS OLET LÄHETTÄNYT VIIVAN ULOS ITSE. KERRO, TARVITAANKO VIELÄ SMS-UUTINEN.

  TEE LAAJASTA UUTISAIHEESTA USEITA VIIVOJA SITÄ MUKAA, KUN SAAT ASIASTA UUTTA TIETOA.

  Vihdissä on kuollut virkatehtävissä ollut poliisi ja toinen poliisi loukkaantunut vakavasti. Aseistettu mies ampui poliisia piiritystilanteessa.

  Vihdissä poliisia ampunut mies löydettiin myöhemmin alueelta kuolleena. Tapauksen tutkinta on siirtynyt Keskusrikospoliisille.

  KRP: Vihdin epäilty ampuja alkoi tulittaa asunnossa rynnäkkökiväärillä, kun neljä poliisia pyrki sisään ulko-ovesta. Hän ampui kaikkia kohti.

  KRP: Kuollut ja haavoittunut poliisi olivat molemmat noin 30-vuotiaita miehiä. Heidän nimiään ei haluta vielä julkistaa.

   

  Katso Tyylikirja Hyvä viiva.

  Edellinen
  Pikaversiot
  STT välittää ensitiedot uutisista tiiviinä viiva- ja pikauutisina,...
  Seuraava
  Tekstiviestiuutinen
  LÄHETÄ VIIVASTA YLEENSÄ AINA TEKSTIVIESTIUUTINEN. SMS-KATEGORIAT VALITAAN UUTISARVON...