Avatar photo

28. marraskuuta 2023

Uutiskuvaaja Emmi Korhonen oli STT:n silmät, korvat ja kohmeiset sormet Raja-Joosepissa

Emmi Korhonen kuvaa metalliaitaan kiinnitettyä kylttiä, jossa lukee RAJAVYÖHYKE Pääsy ilman lupaa kielletty.
Vastaanvantyyppisillä kuvausmatkoilla Emmi Korhonen työskentelee yleensä työparina STT:n toimittajan kanssa. Kuva: Compic / Tomi Hänninen

Paljon odottelua ja katselua kaukaa. Tätä kuului uutiskuvaaja Emmi Korhosen työpäiviin, kun hän vietti vajaan viikon Inarissa seuraamassa oletettujen turvapaikanhakijoiden saapumista Suomeen.

Henkilöliikenteen rajanylityspaikat itärajalla sulkeutuivat hallituksen päätöksellä pohjoisinta Raja-Jooseppia lukuun ottamatta 24. marraskuuta lähtien sen seurauksena, että venäläisviranomaiset olivat alkaneet ohjata ja kuljettaa rajalle ihmisiä, joiden matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa.

Rajavartioston henkilökunta ohjaa laukkujaan kantavia oletettuja turvapaikanhakijoita kohti kontteja.
Rajan yli tulleet ohjattiin maahantulon jälkeen ensin isompaan halliin ja sieltä työmaaparakkien kaltaisiin kontteihin. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Raja-Joosepissa päivittäinen liikenne rajan yli on ollut vähäistä varsinkin koronapandemian alettua, eikä rajakriisin kärjistyminen näyttänyt sekään järin dramaattiselta. Korhosen mukaan suuri osa maahantulijoista käyttäytyi tyynesti.

Oli iloisia kasvoja ja vilkuttelua, mutta vastaavasti jotkut myös peittivät kasvonsa, kun huomasivat itseään kuvattavan.

uutiskuvaaja Emmi Korhonen, STT

Paikalla päivystäneet journalistit eivät päässeet lähelle tulijoita. Mediaväelle varattu työskentelyalue sijaitsi verrattain etäällä rajanylityskohdasta, ja niihin sisätiloihin, joihin turvapaikanhakijat maahantulon jälkeen ohjattiin, ei tiedotusvälineillä ollut asiaa.

Yksin työskentelyä

Journalisteille varattu käymälä parkkipaikalla mediaväen autojen keskellä.
Median edustajat eivät voineet liikkua raja-alueella vapaasti, vaan heille on määritelty oma alueensa työskentelyyn ja taukojen pitoon. Kuvassa journalisteille varattu käymälä. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Tilanne rajaliikenteen rajoitustoimien osalta kehittyi nopeasti. Korhonen sopi lähtevänsä työkeikalle keskiviikkoiltana ja lensi pohjoiseen heti seuraavana aamuna. Tässä vaiheessa ei ollut varmuutta, seuraisiko joku STT:n toimittajista myöhemmin perässä. Lopulta näin ei käynyt.

Muuta mediaväkeä pienellä raja-asemalla kyllä riitti. Kun muut rajanylityspaikat sulkeutuivat, oli Raja-Joosepissa Korhosen mukaan perjantaina paikalla viitisentoista toimittajaa ja kuvaajaa eri tiedotusvälineistä.

Vuokra-auto toimi Emmi Korhosen liikkuvana toimistona ja tarpeellisena lämmittelytaukojen paikkana. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Toimittajatyöparin puuttumisen takia oma työskentely poikkesi jonkin verran tutuista rutiineista, Korhonen kertoo.

Yritin olla ekstratarkkaavainen, kuunnella ja tehdä havaintoja, sillä olin päivittäin toimitukseen yhteydessä ja välitin tunnelmia paikan päältä. Kotitoimitus kuitenkin hoiti varsinaisen uutisoinnin esimerkiksi livestreamien ja puhelinhaastatteluiden kautta.

Haastatteluita Korhonen ei tehnyt ja se olisikin ollut hankalaa jo työskentelyolosuhteiden takia.

Kovassa pakkasessa kun ottaa still-kuvia ja videoita, niin sormet ovat nopeasti aika jäässä ja sekin vaikeuttaisi vielä useamman asian tekemistä yhtä aikaa.

Ajattomia otoksia

Raja-Joosepin raja-aseman päällikkö Kimmo Louhelainen antaa haastattelua toimittajajoukon mikkien keskellä.
Raja-Joosepin raja-aseman päällikön Kimmo Louhelaisen kommenteille on ollut kysyntää viime päivinä. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Työskentely Rajavartiolaitoksen henkilökunnan kanssa sujui Korhosen mukaan hyvin, vaikka joistakin asioista huomasi, että isomman mediatapahtuman järjestelyihin ei ollut asemalla rutiinia. Journalistien informoiminen kuitenkin toimi hyvin, mikä helpotti työskentelyä tilanteessa, jossa odottelua kertyi paljon.

Koska raja-asema on päivittäin auki vain joitakin tunteja, Korhosen työpäivät eivät pahasti venyneet, vaikka edestakaisiin siirtymiin Ivalon kuntakeskuksesta Raja-Jooseppiin meni myös oma aikansa. Uutistoimiston työskentelytapojen mukaisesti Korhonen toki kuvasi mahdollisuuksien mukaan myös muita aiheita, kuten ajattomia otoksia lumisista maisemista ja paikallisista asukkaista ulkoilemassa pakkassäässä.

Se tietysti rajoitti aika paljon muuta kuvaamista, että valoisa aika meni rajalla päivystäessä. Utsjoellahan kaamos alkoi viikonlopun aikana ja aika varhain iltapäivällä alkoi Ivalossakin pimentyä.

Ihmisiä kävelemässä lumisessa maisemassa Saariselän hiihtokeskuksen ympäristössä.

Ajomatka Raja-Joosepin rajanylityspaikalta Saariselälle kestää runsaan tunnin. Korhonen kuvasi myös hiihtokeskuksen tavanomaista toimintaa ja matkailijoita. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Maanantai-iltana Korhonen ajoi Saariselälle, jossa Lehtikuvan kuvaajia ei ole vähään aikaan käynyt. Kuva-arkistoon päätyi tältä visiitiltä kuvia muun muassa laskettelukeskuksesta ja moottorikelkkasafarista sekä kuutamon valaisemista maisemista. Vielä ennen kotiinpaluuta kameran muistikortille tallentui otoksia sähköauton lataamisesta ja Ivalon lentokentästä.

Sää oli reissun aikana useana päivänä sen verran pilvinen, että revontulikuvia oli turha metsästää. Sattumoisin juuri samaan aikaan revontulia näkyi sitten Etelä-Suomessa.

.

*Emmi Korhonen palasi työmatkaltaan takaisin Helsinkiin tiistaina 28.11. Samana päivänä hallitus ilmoitti, että koko itärajan suljetaan kaikelta liikenteeltä Vainikkalan rajanylityspaikan rautatieliikennettä lukuun ottamatta. Päätös tulee voimaan 30. marraskuuta ja on voimassa 13. joulukuuta saakka.