Avatar photo

10. joulukuuta 2020

Syntymä ja kuolema, valta ja väärinkäytökset – Ikiaikaiset teemat kiinnostavat lukijoita

Antiikin tarinat, Shakespearen näytelmät, nykyajan saippuaoopperat ja uutiset sisältävät samankaltaisia teemoja. Nämä teemat nousevat esiin myös STT:n uutisten verkkoanalytiikassa.

STT:n päätoimittaja Minna Holopainen avasi lukijadatan saloja ja tulkintoja STT:n webinaarissa joulukuun alussa. Holopaisen lisäksi webinaarissa puhuivat uutistoimisto Dpa:n Chief Digital Officer Meinolf Ellers ja STT.n liiketoimintapäällikkö Pihla Lehmusjoki. Voit tilata webinaarin tallenteen itsellesi tämän sivun alalaidasta.

Yksinäinen auto ajaa lumisella tiellä metsäisessä maisemassa.
Liikenne ja sää ovat kestoaiheita verkkouutisten luetuimpien listoilla. Lehtikuva / Otto Ponto

Uutistoimistona STT välittää uutisia asiakkailleen, jotka päättävät, mitä niistä julkaisevat verkkosivuillaan, lehdissään tai televisio- ja radiolähetyksissään. Yhteys lukijoihin on perinteisesti uutistoimistoilla jäänyt hyvin ohueksi.

STT on kuitenkin viime vuosina panostanut tuon yhteyden rakentamiseen yhdessä asiakasmedioidensa kanssa. Yhteyttä on rakennettu erityisesti verkkoanalytiikan avulla, kun STT on saanut käyttöönsä omiin juttuihinsa liittyvää lukijatietoa useilta asiakkailtaan.

Lukijadatan hyödyntäminen on vaatinut opettelua. Päätoimittaja Holopainen sanoo, että aluksi oli vaikea löytää yhteneviä tekijöitä menestyvien juttujen taustalla. Ei ollut selkeästi nähtävissä, että lukijoita eniten kiinnostaneet jutut olisivat olleet esimerkiksi kotimaata, urheilua tai taloutta. Eri jutut menestyivät eri sivustoilla.

Ratkaiseva ymmärryksen hetki itselleni journalistina oli se, kun tajusin, että eihän lukija pohdi, onko tämä tullut politiikan, talouden vai kotimaan koodilla. Häntä kiinnostaa asia, ei meidän prosessilähtöinen tapamme jaotella uutisia.

Tämän havainnon jälkeen Holopainen alkoi nähdä asiakasmedioissa luetuimpien listoille nousevissa STT:n jutuissa yhteneviä teemoja. Holopainen jakaa jutut kahteen kategoriaan. Ensimmäisen kategorian jutuissa käsitellään aiheita, joilla on jatkuvasti merkitystä kaikkien ihmisten elämään.

Lukijadatan perusteella STT:n toimituksess huomattiin, miten säähän ja liikenteeseen liittyvät uutiset toistuvasti nousivat luetuimpien listoilla kärkipaikoille.

Siinä oli vähän selittämistä itsellemmekin, koska ne ovat usein toimituksissa vähän tylsänäkin pidettyjä aiheita. Joka päivä on joku sää, joka päivä on joku liikennetilanne. Mutta loppupeleissä ne ovat asioita, jotka vaikuttavat eniten meidän kaikkien elämään.

Toinen Holopaisen hahmottelema kategoria kokoo yhteen ne aiheet, jotka ovat olleet iät ja ajat teemoina kirjoissa, oopperoissa, näytelmissä ja maalauksissa.

STT:n uutispäälliköt ovat löytäneet työläistä, pitkistä uutisprosesseista useitakin kohtia yllä olevalta listalta, Holopainen kertoo.

Tietyt rikosjutut, tietyt politiikan kohujutut. Niissähän puhutaan näistä. Puhutaan sankareista ja roistoista, vallasta ja väärinkäytöksistä. Puhutaan voitoista ja tappioista ja sitten välillä puhutaan niistä mysteereistä, jotka ihmisiä kiinnostavat.

Söpöjä eläimiä ei kannata unohtaa, huomauttaa Holopainen.

Jos katsoo vaikka renesanssin tauluja, sielläkin se söpö eläin on. Ei ole mikään ihme, että se on internetissä myös.