Avatar photo

14. joulukuuta 2020

Sinnikäs ja säntillinen yksityiskohtien tarkistaminen jalostui Vuoden urheilujutuksi

Toimittaja Raiko Häyrinen.
STT:n urheilutoimittaja Raiko Häyrinen Urheilujournalismin illassa. Lehtikuva / Markku Ulander

STT:n toimittaja Raiko Häyrinen on voittanut Vuoden urheilujuttu -palkinnon Marko Yrjövuoresta kertovalla artikkelillaan. Palkinto jaettiin Urheilutoimittajain Liiton järjestämässä Urheilujournalismin illassa Helsingissä maanantai-iltana.

Vappuna julkaistu teksti käsitteli tapaa, jolla valmennuksen asiantuntijana esiintyvä Yrjövuori on rakentanut henkilökohtaista brändiään ja kuvaa itsestään urheilutähtien luottomiehenä. Urheilutoimittajain Liiton tiedotteen mukaan Häyrinen toteutti artikkelin hyvin poikkeavalla tavalla:

”Yrjövuoren haastatteluissa ja kirjoissa kertomien tarinoiden totuuspohjaa perattiin pienimpiä detaljeja myöten. Juuri niiden monien yksityiskohtien kautta alkoi suurempi kertomus Yrjövuoren liioittelusta ja valehtelusta rakentumaan.”

Häyrisen artikkeli syntyi pitkällisen taustatyön jälkeen, ja valmis teksti oli mitaltaan hyvin poikkeuksellinen STT:n perustarjontaan verrattuna. Vain verkkoversiona julkaistu juttu keräsi jo tuoreeltaan laajasti huomiota ja kiitoksia.

Tekotavan lisäksi Urheilutoimittajain Liitto jakoi kiitosta myös jutun kielellisistä ansioista.

”Artikkeli oli huolellisesti rakennettu ja eteenpäin soljuva sen vaatimasta perusteellisuudesta ja pituudesta huolimatta.”

Taustalla tiimipeliä

toimittaja Raiko Häyrinen ja Marko Yrjövuori haastattelutilanteessa
STT:n toimittaja Raiko Häyrinen haastattelee valmentaja Marko Yrjövuorta Lahdessa 28. helmikuuta 2020. Lehtikuva / Jussi Nukari

STT:n päätoimittaja Minna Holopainen kehuu kokeneen toimittajan paneutumista ja ammattietiikkaa.

Ihailin sitä huolellisuutta, jolla Raiko kerta toisensa jälkeen kävi läpi tarinan yksityiskohtia ja halusi keskustella todisteista niiden takana, tutkivan journalismin parhaiden käytäntöjen mukaan.

vastaava päätoimittaja Minna Holopainen, STT

Juttuprosessin aikana Häyrinen sai apua useilta STT:n työntekijöiltä uutispäälliköstä toimitussihteereihin, Holopainen kertoo.

Show, don´t tell -tyylilaji oli nappivalinta aiheeseen. Reaktioista päätellen tiedot luettiin kuten ne kerrottiin sen sijaan, että lukijoilla olisi herännyt tarve puolustaa jutun kohdetta tai kyseenalaistaa kirjoittajan motiiveja.

Uusi palkintokategoria

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilutoimittajan ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus.

Tänä vuonna tunnustusten määrä kasvoi entisestään, kun mukaan tulivat Häyrisen voittama Vuoden urheilujuttu -kategoria sekä Vuoden digitaalinen hitti -kategoria. Samalla Vuoden urheilutoimittaja -palkintokategorian nimi vaihtui Vuoden urheilujournalisti -palkinnoksi.

Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsi Urheilutoimittajain Liitto. Uusissa palkintokategorioissa, Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti, oli muodostettu erilliset palkintoraadit.