Avatar photo

14. maaliskuuta 2018

STT:n toimittajille Bonnierin Suuri Journalistipalkinto Vuoden juttu -kategoriassa

STT:n toimittajat ovat voittaneet  Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon Vuoden juttu -kategoriassa.

Palkinto myönnettiin työryhmälle, johon kuuluivat STT:ltä toimittajat Tuuli Oikarinen, Olli-Pekka Paajanen ja Jecaterina Mantsinen sekä uutispäätoimittaja Minna Holopainen ja uutispäällikkö Janne Huuskonen.

Samassa kategoriassa palkittiin Turun Sanomista Annamari Nurminen ja Esko Pihkala.

Työryhmien uutiset käsittelivät oppilaiden seksuaalista ahdistelua ja häirintää suomalaisissa kouluissa.

Lue alkuperäinen STT:n juttu

STT:n toimittajat kertovat olevansa kiitollisia palkinnosta ja iloisia siitä, että juttu ja aihe on tunnustettu tärkeäksi.

– Kallion lukion häirinnän julkitulo ja sitä seurannut opettajan irtisanominen ei ollut tärkeää vain uhreille, vaan kaikille muille nykyisille ja tuleville opiskelijoille, jotka toivottavasti eivät joudu kokemaan samaa, Tuuli Oikarinen sanoo.

Jutut paljastivat, että helsinkiläisessä lukiossa ja turkulaisella yläasteella oli ahdisteltu nuoria vuosien ajan. Tapaukset olivat erityisen havahduttavia uhrien alaikäisyyden ja opettajien valta-aseman väärinkäytön vuoksi. Palkintolautakunnan mukaan jutut olivat myös esimerkkejä huolellisesta, sinnikkäästä ja rohkeasta uutistyöstä vaikealla alueella.

STT:n toimittajat Tuuli Oikarinen, Olli-Pekka Paajanen ja Jecaterina Mantsinen Suuri Journalistipalkinto 2017 -voittajaehdokkaiden julkistustilaisuudessa Helsingissä 15. helmikuuta 2018. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

– Tässä jutussa ei voi liikaa korostaa lähteiden merkitystä. Haluamme kiittää heitä rohkeudesta ja saamastamme luottamuksesta. Toivomme, että juttu osaltaan loisi uskoa siihen, että totuuden julkitulemisen myötä asiat voivat muuttua, Jecaterina Mantsinen sanoo.

– Seksuaalinen häirintä on ongelma, joka ei tunnu olevan vieras millään yhteiskunnan alueella. Toivottavasti aiheesta kirjoittaminen on herättänyt niin koulut kuin muutkin yhteisöt siihen, että puuttumattomuudella on häirinnän kohteille vakavia seuraamuksia, Olli-Pekka Paajanen toteaa.

Lue, miten juttu syntyi

Lue tiedote

Katso, ketkä on palkittu aiempina vuosina