Avatar photo

13. maaliskuuta 2018

Luotettava journalismi syntyy vuorovaikutuksessa – STT:n tyylikirja läpivalaisee uutistoimiston työtavat

Julkisen sanan neuvosto on suunnitellut Journalistin ohjeisiin sitoutuneille medioille vastuullisen journalismin merkin, jonka otamme STT:ssä käyttöön ilomielin ja ylpeinä. Merkki tuntuu kuin syntymäpäivälahjalta STT:n tyylikirjalle, joka täyttää ensi viikolla 10 vuotta.

Tyylikirja eli kaikille julkinen journalistinen ohjeistuksemme julkaistiin 19. maaliskuuta 2008. Ajattelimme, että koska journalisteina penäämme vallanpitäjiltä läpinäkyvyyttä, myös median pitää olla työssään avoin ja läpinäkyvä.

Tutustu STT:n tyylikirjaan

Vuosikymmenen mittaan tyylikirjaan on lisätty uusia lukuja ja päivitetty vanhoja. Moni tarpeellinen luku odottaa yhä kirjoittamistaan ja moni luku päivitystään, sillä luotettava journalismi ei tule koskaan valmiiksi. Se elää ja kehittyy yhteiskunnan muuttuessa, vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. Siksi sekä STT:n uutistoimitus että STT:n tyylikirja ovat läsnä Twitterissä. Löydät niin uutistoimituksemme kuin Lehtikuvankin myös Facebookista.

Läpinäkyvyys tarkoittaa yhä enemmän myös sitä, että kirjoitamme uutistekstissäkin auki julkaisuratkaisujemme syitä ja uutisprosessimme kulkua. Kerromme esimerkiksi, jos olemme tavoitelleet jotakuta haastateltavaa, mutta hän ei ole vastannut soittopyyntöihin. Selitämme syyn, jos tuomitun nimeä ei julkaista uhrin suojaamiseksi tai jos haastateltu ei voi esiintyä nimellään.

Voisimme kuitenkin olla siinä paljon parempia. Kerro meille, jos jokin ratkaisumme mietityttää. Kysy meiltä perusteluja siihen, miksi uutinen on tehty kuten se on tehty tai miksi se on jätetty tekemättä.

Kerro myös, jos haluaisit lukea STT:n tyylikirjasta jostakin asiasta, jota siellä ei vielä ole. Ja ennen kaikkea: kerro, jos huomaat uutisessamme virheen. Korjaamme ne aina ja arvostamme palautetta!

STT:n toimitus seuraa vuorokauden ympäri sähköpostiosoitetta toimitus(at)stt.fi ja Twitter-tiliä @STTuutiset. Voit myös antaa palautetta tai ilmoittaa virheestä palautelomakkeella. @STTtyylikirja vastaa palautteeseen päiväsaikaan.

Luotettava journalismi syntyy vain vuorovaikutuksessa.

Minna Holopainen (@HolopainenMinna) on STT:n vastaava päätoimittaja

Tällä viikolla vietetään vastuullisen journalismin kampanjaviikkoa, jonka taustalla ovat Sanomalehtien Liitto yhdessä Julkisen sanan neuvoston (JSN) muiden taustajärjestöjen kanssa. Kampanja on osa JSN:n 50-vuotisjuhlavuotta.

 .

Lue STT:n 10 teesiä luotettavuudesta

Lataa STT:n Faktantarkistuksen ABC