Avatar photo

14. lokakuuta 2019

STT ja Yle käynnistävät yhteistyön uutisrobotiikassa

STT ja Yleisradio ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tarkoituksena on tuoda uutisrobotiikassa kehitettyjä sovelluksia laajemmin suomalaisten uutismedioiden käyttöön.

STT on tänään lanseerannut asiakkailleen tulosdataa ja tekstirobotiikkaa yhdistävän STT Holvi beta -palvelun, jonne tuodaan myös Yleisradion kehittämän Voitto-robotin jääkiekkouutisia kirjoittava versio.

Automaatio on jo nyt osa uutistyön arkea. Esimerkiksi jääkiekkouutisia kuvittavat maalikamerat ovat automaatiokehitystä siinä missä tekstiuutisrobotitkin. Lehtikuva / Markku Ulander

Sekä Ylessä että STT:ssä on kehitetty robotiikkasovelluksia useamman vuoden ajan. STT on automatisoinut useita uutistyön osia: muun muassa osan STT:n yöllisistä hälytyssoitoista soittaa robottilukija, verkosta bongataan uutisia Pikkulintu-työkalulla, Tarkkailija-työkalu visualisoi uutistoimiston analytiikkaa ja STT:n uutiset käännetään koneellisesti englanniksi ja ruotsiksi.

.

Scoopmatic opetteli lätkäsuomea

STT:n ensimmäinen tekstiä tuottava robotti on Scoopmatic, jonka kielimalli on opetellut uutisoimaan suomeksi käyttäen oppimateriaalinaan STT:n uutisarkistoa. Scoopmatic kirjoittaa uutisia jääkiekosta tulosdatan perusteella.

Yleisradion ”Lätkä-Voitto”-robotti puolestaan on yksi Ylen kokeiluista dataan perustuvan journalismin automatisoimiseksi. Se kirjoittaa suomen ja ruotsin kielillä jääkiekon tulos- ja tilastodatasta artikkeleita. Voitto eroaa STT:n Scoopmaticista siten, että se tuottaa artikkeleita valmiiden tekstipohjien avulla kun taas Scoopmatic hyödyntää koneellisesti oppivaa kieliteknologiaa.

Yhdistämällä voimamme Yleisradion kanssa pystymme tuomaan mediatoimijoille tarjolle monipuolisempia automaatioratkaisuja. Tämä on hienoa koko media-alan näkökulmasta.

Liiketoimintapäällikkö Pihla Lehmusjoki, STT