Avatar photo

7. maaliskuuta 2023

Tasapuolisuutta ja punnittuja teemoja – STT:n eduskuntavaaliuutisoinnissa esillä kansalaisia laajasti koskevia aiheita

Vaalien alla keskustellaan usein siitä, miten ja miksi politiikan uutiset syntyvät. STT:n tavoitteena on, että vaaliuutisointiimme luottavat myös keskenään erimieliset suomalaiset.

Siksi olemme kirjoittaneet auki periaatteet, joihin tukeudumme uutisoidessamme kevään eduskuntavaaleista. Nämä vaaliteesit ovat pitkälti samat kuin edellisten vuoden 2019 eduskuntavaalien alla laaditut teesit.

Tekstin ja grafiikan yhdistelmä STT:n vaaliteeseistä.

STT on myös haastatellut kaikki eduskuntaan viime kerralla valittujen puolueiden nykyiset puheenjohtajat eli yhteensä yhdeksän puheenjohtajaa. Toinen keskeinen osa vaalien ennakkouutisointia ovat teemajutut, jotka käsittelevät hyvin laajaa aihekirjoa. Teemoiksi on valittu aiheita, jotka ovat olennaisia suurelle määrälle suomalaisia. Esillä ovat olleet kuluttajien ahdinko hintojen noustessa, nuorison jengiytyminen, Suomen turvallisuuspolitiikka ja Nato-jäsenyys, suuret liikennehankkeet, puolueiden veronäkemykset sekä tulevat ilmastohaasteet.

Ennen vaalisunnuntaita 2. huhtikuutta käsitellään vielä varhaiskasvatusta, koulutuspolitiikkaa, työllisyyttä, pienpuolueiden merkitystä demokratialle, tulevan hallituspohjan vaihtoehtoja ja ulkosuomalaisten äänestämistä.