Avatar photo

28. toukokuuta 2014

Toimittajan tarkistuslista: miten vältän virheet väsyneenä?

Ai oliko tänään torstai? Väsynyt toimittaja elää väärää päivää, sotkee miljoonat miljardeihin ja Kuuselan Kuusiseen. Virheet uivat juttuihin salakavalasti ja huomaamatta. STT:n toimitussihteerit Päivi Paju ja Annukka Koskela listasivat väsyneenä töitä tekevän toimittajan perusvirheet – ja keinot, joilla ne voi välttää.

 

Käy läpi päivät ja nimet

Käy jutussa mainitut viikonpäivät vielä kertaalleen läpi. Tarkista erityisen huolellisesti erisnimet. Muuttuuko Metsänen jossain vaiheessa tekstiä Metsäläksi?

Jos laskit, tarkista

Myös numerot menevät helposti pieleen – etenkin isoja lukuja on vaikea ymmärtää ja suhteuttaa. Oliko liikevaihto miljardeja vai sittenkin miljoonia? Jos laskit jotain itse, tarkista tulos kännykän laskimella.

Varmista paikkakuntien taivutus

Paikkakunnan ja paikkakuntalaisten nimiä ei kannata taivuttaa näppituntumalla. Harva muistaa ulkoa, että Kaustisella asuu kaustislaisia, joten tee nimien tarkistuksesta rutiini.

Yksikössä vai monikossa?

Katso, että verbit taipuvat oikein yksikössä tai monikossa. Muista, että Puolustusvoimat taipuu yksikössä, aivan kuten Yhdysvallat.

Perkaa anglismit

Jos käytät englanninkielisiä lähteitä, perkaa teksti anglismeista. Älä puhu pitkästä juoksusta vaan pitkästä aikavälistä. Monilla ulkomaisilla paikoilla ja henkilöillä on vakiintunut suomalainen nimi: Kiova ei ole Kiev, Baijeri ei ole Bavaria, kuningatar Elizabeth on suomeksi Elisabet.

Viranomaisfraasit

Siivoa pois kankeat viranomaisfraasit. Hyvässä uutisjutussa ei puhuta täyden palamisen vaiheesta tai pelasteta ketään jonkun toimesta.

Sanajärjestys

Onko jutussa väärintulkinnan paikkoja sanajärjestyksen takia? Tarkoititko, että

hän muun muassa lähetti terveisiä äidille.

hän lähetti muun muassa terveisiä äidille.

hän lähetti terveisiä muun muassa äidille.

Parempi pulu pivossa…

Jos haluat lainata tunnettua sananlaskua, lainaa sitä oikein. ”Parempi pulu pivossa…”, vai miten se menikään?

Merkitse lähde

Merkitse juttuun aina lähde, vaikka se tuntuisikin itsestään selvältä. Tuliko tieto poliisilta vai pelastuslaitokselta? Muista mainita lähteet myös silloin, kun juttusi perustuu ulkomaisiin uutislähteisiin. Jos lähde on netissä, lisää hyperlinkki.

Pihalle vai pitsalle?

Ääneen lukeminen auttaa bongaamaan virheet. Jos epäilet omia silmiäsi, pyydä kollegaa lukemaan juttu. Väsymys helpottaa, kun pitää taukoja ja nousee ylös työtuolista. Käväise ulkona ja kierrä kortteli. Muista, että ruoka vaikuttaa virkeyteen. Metripitsa väsyttää kahta kauheammin.

Otsikko

Kun uppoutuu leipätekstiin, otsikko unohtuu helposti. Lue otsikko vielä viimeiseksi.

 

Lopuksi: Muista oikolukea!

 

Lue lisää STT:n journalistisista tavoitteista Tyylikirjasta »

Seuraa Tyylikirjaa Twitterissä tästä ›

 

Vinkit koosti toimittaja Ilona Vihonen