Avatar photo

27. marraskuuta 2018

Lokakuun kuvanosto: Luonteva esiintyminen pönkittää presidentillistä brändiä

Syksyinen päivä oli aurinkoinen. Lehtikuvan kuvaaja Markku Ulander oli saapunut Kesärantaan taltioimaan pääministeri Juha Sipilän ja EU:n ulkosuhteista vastaavan korkean edustajan Federica Mogherinin tapaamista.

Hyvissä ajoin liikkeellä ollut Ulander ei päässyt heti sisään pääministerin virka-asunnon portista, joten hän päätti odotellessaan kuvata ruskan kirjomaa maisemaa. Hän halusi kuitenkin kuviin myös ihmisen ja kohta sopiva kohde saapuikin näköpiiriin harmaassa hupparissa ja aurinkolasit silmillään, pienehkön koiran vetämänä.

Presidentti Sauli Niinistö ja Lennu-koira sattuivat sopivasti paikalle, kun ruskakuviin kaivattiin malleja. Lehtikuva / Markku Ulander

.

Ulander nappasi kuvansa ja vaihtoi muutaman sanan koiramiehen kanssa. Lyhyen kohtaamisen jälkeen presidentti Sauli Niinistö ja Lennu-koira jatkoivat matkaansa, ja Ulanderkin pääsi pian töihinsä.

Pompöösit puitteet puuttuvat

Lokakuussa Lehtikuvan kuvaajat nappasivat presidentistä kuvia myös muissa epämuodollisissa yhteyksissä. Kuun alkupuolella Niinistö istuskeli rento irtotakki yllään auditorion portailla Turun kirjamessuilla. Alle viikko Kesärannan kohtaamisen jälkeen hänet ikuistettiin kannustamassa miesten jalkapallomaajoukkuetta voittoon muiden huivikaulojen joukossa Tampereella.

Presidentti Sauli Niinistö seurasi Turun kirjamessuilla vaimonsa Jenni Haukion moderoimaa keskustelua kirjailija Minna Canthista. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

.

Suomessa on totuttu siihen, että presidentit liikkuvat kansan parissa ilman turvamiesarmeijaa. Näin syntyy vaikutelma spontaaneista kohtaamisista, sanoo Unto Hämäläinen. Viime vuoden alkupuolella eläköitynyt kokenut politiikan toimittaja muistelee, että aikoina entisinä henkilösuojaus oli kevyempää myös suurvaltojen päämiesten kohdalla.

”Olin syksyllä 1989 selostamassa (Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerin) Mihail Gorbatshovin Suomen-vierailua. Hän liikuskeli helsinkiläisten ja oululaisten keskuudessa vain muutaman turvamiehen saattamana. Ero (presidentti Vladimir) Putinin taannoisiin Suomen-vierailuihin on valtava.”

Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatshov saapui viralliselle valtiovierailulle Suomeen lokakuussa 1989. Presidentti Mauno Koivisto isännöi vierailua. Lehtikuva / Hans Paul

.

Kuvaajan näkökulmasta katsottuna mahtipontisuudesta tinkiminen voi kääntyä itseään vastaan. Markku Ulander kokee, että Suomessa presidentin virallisia kuvauksia ei aina suunnitella parhaalla tavalla.

”Presidentin vieras saattaa joutua kuvaushetkellä olemaan kuvaajiin nähden melkein selin ja kuvaukseen ei anneta tarpeeksi aikaa. Ovathan kuvaajat ja kamerat nopeita, mutta joskus tuntuu, että ei ole tarpeeksi mietitty millainen kuva tilanteesta syntyy.”

Hurmureita ja kameran karttajia

Unto Hämäläisen mukaan Suomen viimeisimmät presidentit ovat suhtautuneet hyvin eri tavoin esiintymiseen ja kuvatuksi tulemiseen.

”Urho Kekkosta kamera rakasti ja hän nautti esillä olosta. Hän osasi tilannepukeutumisen ja etsi oikeat kuvakulmat. Mauno Koivisto oli ulkonäöltään ja hurmurina Kekkosen luokkaa, mutta ei nauttinut esiintymisestä yhtä paljon kuin edeltäjänsä.”

Presidentti Urho Kekkonen seurasi kullanhuuhdonnan MM-kisoja Tankavaarassa Pohjois-Lapissa heinäkuussa 1977. Lehtikuva / Heikki Kotilainen

.

Martti Ahtisaarta ja Tarja Halosta taas yhdisti Hämäläisen mukaan yhteinen ongelma.

”He eivät oikeasti viihdy kuvan maailmassa, ja se kyllä näkyy. Parhaat kuvat heistä syntyvät, kun he hetkiseksi unohtavat kuvaajan olemassaolon.”

”Niinistökin poti ennen kuvaajakammoa, mutta hän on presidenttikaudellaan vapautunut siitä.”

Kuvakerronta on vallankäyttöä

Hämäläinen näkee, että presidentit Koivisto ja Niinistö ovat monessa suhteessa samanlaisia – myös siinä, että heidän tapansa rakentaa julkikuvaansa ei vaikuta järin tietoiselta vaan vaistonvaraiselta.

”Tietysti se on silloin paljon vaikuttavampaa kuin mietitty ja opeteltu imagonrakennus.”

Lennu-koira on ottanut useamman kerran osaa tilaisuuteen, jossa presidenttipari vastaanottaa perinteiset joulutervehdykset. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

.

Viime vuosina presidentillisistä kuvista on sukeutunut ilmiöitä useaan otteeseen. Presidenttiparin Lennu-koira keräsi maailmanlaajuista huomiota, kun ilmeikäs bostoninterrieri oli Mäntyniemessä mukana vastaanottamassa perinteisiä joulutervehdyksiä vuonna 2016.

Kotimaassa suurta huomiota herätti Niinistön elokuun lopulla julkaisema kuva, jossa hänen sylissään istuvat sekä Aaro-vauva että Lennu. Jo aiemmin kesällä Lehtikuvan Jussi Nukarin vuonna 2013 ottama bond-henkinen kuva Niinistöstä turvamiehineen oli innostanut meemien tekijöitä.

Presidentti Sauli Niinistö valmistautui tapaamiseen USA:n presidentti Barack Obaman kanssa Tukholmassa syyskuussa 2013. Lehtikuva / Jussi Nukari

.

Presidentti ei pääse kameroita karkuun, mutta taitava vallankäyttäjä valjastaa kuvakerronnan palvelemaan omia tarkoituksiaan. Visuaalinen ilme on osa presidentin brändin rakentamista ja ylläpitoa, Hämäläinen summaa.

”Siihen on pakko panostaa, jos aikoo pysyä äänestäjien suosiossa ja vallassa.”

 

Myös edellisessä Kuukauden kuvanosto -sarjan kirjoituksessa liikuttiin vallan saleissa