Avatar photo

3. lokakuuta 2024

STT:n yhteistyössä Bauer Median kanssa tekemä tekoälyradiouutisprojekti voitti Euroopan uutistoimistojen liiton innovaatiopalkinnon

Suomen Tietotoimiston liiketoimintajohtaja Pihla Lehmusjoki esittelee tekoälyradiouutisprojektia EANAn vuosikokouksessa Roomassa.
Suomen Tietotoimiston liiketoimintajohtaja Pihla Lehmusjoki esitteli tekoälyradiouutisprojektia kansainvälisille uutistoimistokollegoille EANAn vuosikokouksessa. Lehtikuva / Kimmo Laaksonen

Suomen Tietotoimiston journalistien tekemiä ja Bauer Median kehittämän tekoälyäänen lukemia uutisia on keväästä alkaen kuultu yli 10 kotimaisella radiokanavalla. Virtuaaliuutisankkuri ei muokkaa sisältöjä, vaan ainoastaan lukee STT:n toimittajien kirjoittamia ja toimitusprosessin läpi käyneitä uutisia.

Nyt tekoälyradioprojektille on myönnetty Euroopan uutistoimistojen liiton EANAn vuosittainen innovaatiopalkinto. EANAan kuuluu 33 kansallista uutistoimistoa, ja Maxim Minchev Award for News Agency Quality -palkinnon saajan valitsee liiton hallitus.

Valinnassa painotetaan neljää kriteeriä: Palkittavan hankkeen tulisi ensinnäkin ratkaista jokin ongelma innovatiivisella tavalla ja vieläpä siten, että myös muut uutistoimistot voisivat hyödyntää samaa menetelmää. Lisäksi hankkeen tulisi olla kustannustehokas ja auttaa laajentamaan uutistoimiston sisältöjen kattavuutta.

Luotettavuus ei vaarannu

Mies asettelee korvaansa pientä langallista kuuloketta.
Lehtikuva / Emmi Korhonen

Tekoälyradioprojektissa merkittävin innovaatio liittyy uutistoimiston sisällöntuotannon ja ääniteknologian yhdistämiseen, kertoo projektista STT:llä vastannut liiketoimintajohtaja Pihla Lehmusjoki

Puhesyntetisaattoreiden kehitys on viime vuosina luonnollisesti ottanut suuria teknologisia harppauksia, mutta uutistyössä keskeisin taklattava haaste on se, miten tekoälyä voidaan käyttää prosessin osana ilman, että se vaarantaa journalistisen luotettavuuden. Tämän ongelman ratkaiseminen on ollut STT:n tekoälyradioprojektin merkittävin innovaatio.

Uutistoimiston tuotannon ainutlaatuisuus tekoälyradion moottorina juontaa juurensa siitä, että kirjoitusprosessin aikana journalistit lisäävät jokaisen uutistekstin taustatiedostoon metatietoja. Metatiedot kertovat muun muassa uutisen aihepiiristä, tapahtumapaikasta ja tärkeydestä.

Lehmusjoki sanoo, että ammattitaitoinen journalisti on ylivertainen sekä kirjoittamaan puhuttuun muotoon tarkoitettua uutistekstiä että metatiedottamaan sen.

Vaikka kone osaisikin tuottaa tekstistä tiivistelmiä, sen tekemien lyhennelmien sisältöön ei voi sellaisenaan luottaa, se harvoin istuu hyvin puhuttuun formaattiin eikä kone osaa myöskään arvottaa asioiden merkitystä. Kone tarvitsee navigaattoriksi ihmisen.

Myös Tarkkailija-työkalu palkittiin

Vuonna 1956 perustettu EANA on etujärjestö, joka edistää uutistoimistojen liiketoimintaa ja kilpailuedellytyksiä, vaalii riippumatonta tiedonvälitystä ja valvoo tekijänoikeuksia. STT on kuulunut liittoon vuosikymmenten ajan.

Lehmusjoki vastaanotti innovaatiopalkinnon EANAn vuosikokouksessa Roomassa perjantaina. Hän ei ole ensimmäistä kertaa asialla, sillä Lehmusjoen kehittämä analytiikkatyökalu STT Tarkkailija palkittiin samaisella tunnustuksella vuonna 2018. Asiakasymmärryksen kartuttamisen kannalta olennaista työkalua käytetään STT:ssä edelleen päivittäin.

Uutistoimistoille on elintärkeää ymmärtää sitä, mistä perusuutisoinnin arvo asiakkaille muodostuu. Takavuosina uutistoimistot joutuivat pitkälti arvailemaan, miten niiden asiakasmediat todellisuudessa käyttivät toimistojen välittämää uutismateriaalia.